Kulturális műsor

2023.06.18. 20:26

Kökény Attila személyesen lepte meg a karancssági ballagókat (videó)

A hétvégén búcsút intettek tanáraiknak és diáktársaiknak a Karancssági I. István Általános Iskola nyolcadikos diákjai. A ballagási ceremónián egy különleges vendég, Kökény Attila is tiszteletét tette, akivel a gyerekek és felnőttek egyaránt együtt énekelték, hogy: Azért vannak a jó barátok…

Veres Edina

A ballagási ceremónián egy különleges vendég, Kökény Attila is tiszteletét tette

Forrás: Facbook

Pedagógusok és az alsóbb évfolyamos tanulók díszbe öltöztették a Karancssági I. István Általános Iskolát a napokban a ballagó diákok tiszteletére. Berki Gabriella, az oktatási intézmény igazgatója portálunknak elmondta: összesen tizenhét nyolcadikostól búcsúztak idén.

– Az idei ceremónia különlegesség, hogy nem kevesebb, mint nyolc kolléga gyermeke ballagott el tőlünk. A műsort a Doja Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület által elnyert nemzetiségi pályázat segítségével szerveztük meg, hiszen a már említett pedagógusok kivétel nélkül, sőt, a gyermekek közül is hatan tagjai a csoportnak. Emiatt gondoltuk, hogy a megítélt forrásból egy összeget egy olyan program szervezésére fordítunk, amely a teljes iskolaközösség számára életre szóló élményt nyújthat – fejtette ki Berki Gabriella, aki azt is elárulta, hogy az eseményen megannyi prominens vendég is tiszteletét tette. Így például a karancssági iskolakörzetbe tartozó települések – például a helyi és Szalmatercs – polgármesterei, a roma nemzetiségi önkormányzatok vezetői, vagy épp a jelenlét pontok és házak képviselői.

A Karancssági I. István Általános Iskola idén csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz, amelynek keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói mentorként voltak jelen a karancssági tanulók életében az iskolaidőben. A foglalkozások során a nyolcadikosokkal olyan jó kapcsolatot alakítottak ki az egyetemisták, hogy ők is meghívást kaptak a ballagásra, amit örömmel el is fogadtak.

Neves előadók lepik meg a diákokat év végén

A karancssági általános iskolában az év végi ceremóniákkal kapcsolatban hozzávetőleg három évvel ezelőtt két újítást is bevezettek, amelyek azóta hagyománnyá nőtték ki magukat.

– Egyfelől a búcsúzó diákok – a héliumos léggömbök felengedése helyett – egy fát ültetnek el az intézményünk udvarán. A nyolcadikosok által „hátrahagyott” csemetét a pedagógusok az alsóbb évfolyamos diákokkal közösen gondozzák. A másik szokás, hogy év vége alkalmából egy neves előadót hívunk meg az iskolánkba, így például járt már nálunk Oláh Gergő és Nyári Kálmán is – mutatott rá Berki Gabriella, aki azt is elárulta, hogy idén a már említett kulturális program részeként Kökény Attila lepte meg a ballagás résztvevőit. A jelenlévők örömmel énekelték együtt az előadóval a különböző dalokat, így például Máté Péter, Azért vannak a jó barátok című slágerét is. Kökény Attila mellett a gyermekekhez szintén ellátogatott Lakatos György az általa vezetett Romano Glaszo együttessel, akik a világ több pontján nagy sikert arattak már autentikus cigányzenéjükkel, de az iskolának is rendszeres vendégei. Az általuk tartott különleges órákon a roma kultúra ismeretét és szeretetét igyekeznek átadni a helyi diákoknak.

A Karancssági I. István Általános Iskola igazgatója végül arra is rámutatott, hogy kevés olyan hátrányos helyzetű oktatási intézményt ismer, ahol ekkora hangsúlyt fektetnek az autentikus roma kultúra ápolására és a diákoknak történő átadására. A törekvéseiket pedig remekül példázza a ballagás is, amelyről megannyi örömteli percet és felejthetetlen élményt vihettek haza magukkal a résztvevők, köztük a középiskola küszöbén álló diákok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában