Programajánló

2023.06.29. 21:28

Egymást érik a hétvégi programok Nógrádban – mutatjuk a kínálatot

Események sora színesíti ezt a hétvégét is szűkebb hazánkban. Az érdeklődők Palóc Fesztiválon és a Palócföldi Betyárok találkozóján vehetnek részt Béren, veterán autókat csodálhatnak meg Herencsényben, de Szendehely megalapításának 270. évfordulóját is színes programokkal ünnepelik majd a helyiek. Emellett a Karancs-hegyen Péter-Pál napi szentmisét és megemlékezést tartanak, míg vasárnap Petőfi körtefájának emléktábláját avatják fel Somoskőn.

Veres Edina

A palócföldi betyárok ismét Béren „vernek tanyát”

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

A díszpolgári címet is átadják Szendehelyen

Egész héten át tartó eseménysorozattal ünnepelik a szendehelyiek lakóhelyük alapításának kétszázhetvenedik évfordulóját, amelynek zárásaként a hétvégén sem maradnak programok nélkül a lakosok. Mint azt portálunk is megírta: a rendezvény július 1-jén, szombaton 15 órától bor- és pálinkakóstolóval indul a helyi művelődési ház udvarán. Egy órával később megrendezik a Nógrád és Heves vármegyei németek találkozóját, amelynek vendége Ritter Imre országgyűlési képviselő lesz. Természetesen a rendezvény idején színpadi produkciókból sem lesz hiány, a fellépők között szerepelnek például a helyi óvodások, a község német nemzetiségi általános iskolájának táncosai, a Berkenyei Énekkar, illetve a Szendehelyi Hagyományőrző Kórus. 

Továbbá műsorral kedveskedik a közönségnek az aldebrői Singerkranz Énekkar és az Edle Blumen Tánccsoport, az Ikladról érkező Rebelein Kórus, a Kismarosi Tánccsoport, a Weiserosen Vértesboglári Tánccsoport, illetve a Sárospataki Kórus. Mindemellett a nap folyamán átadják a Szendehely díszpolgára címet is. A szombati programot végül a 20 órakor kezdődő, hajnalig tartó utcabál zárja, amelyhez a Mányi Edelkapelle Zenekar szolgáltatja majd a talpalávalót. A Szendehely megalapításának évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat végül július 2-án, vasárnap reggeli német nyelvű szentmisével, illetve 10 óra 30 perctől az Európa Parkban emléktábla és -oszlop avatással ér véget.

Az opera kedvelői is találnak szívüknek kedves dallamot a csitári falunapon

Testvértelepülési találkozót és falunapot tartanak július 1-jén, szombaton 16 órától Csitáron. Az esemény során elsősorban helyi fellépők biztosítják majd a jó a hangulatot, de az opera kedvelői számára is programmal készülnek a szervezők.

Színes színpadi műsortól lesz fesztiválos a hangulat Nézsán

Fesztivál hangulattól „forr” majd a levegő Nézsán július 1-jén, szombaton. A község hivatalos közösségi oldalán található tájékoztatás szerint a Nézsafeszt nevű esemény 11 órakor a Magyarországi Szlovákok Napjával kezdődik, majd 15 órától gálaprogram, két órával később pedig a Montague & Capuletova című színházi előadás várja az érdeklődőket. Emellett 11 és 17 óra között a tájegységek kirakodóvására, a Vertigo Színház vezetésével ingyenes kézműves foglalkozások és lovaglás kínál kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A polgármesteri köszöntő 17 óra 50 perckor hangzik majd el, azt követően óvodás és általános iskolás gyerekek kedveskednek műsorral a megjelenteknek. Nem sokkal később, 18 órától pedig már a zenés produkcióké lesz a főszerep. Színpadra lép mások mellett a Partycsóka, Márió, az Ámokfutók és Krisz Rudi is. A Nézsefeszt záróprogramjához végül 22 órától Erős vs. Spigiboy, Dj Tymo és Dj Sylvester biztosítja a jó hangulatot.

Úsznak, futnak, bicikliznek a hétvégén a triatlonisták a Nyírjesben

A sporté lesz a főszerep a hétvégén Balassagyarmaton, a Nyírjesben a Badisz VSE által rendezett 37. Palóc Triatlon során. A triatlon.hu honlapon elérhető versenykiírás szerint szombaton a Sprint Amatőr Kupa zajlik majd le, míg vasárnap a Tereptriatlon Országos Bajnokság résztvevői mérhetik össze rátermettségüket. 

Az első rajt időpont mind a két nap esetében 10 óra. Szombaton az eredményekre várhatóan 15 óra 40 perc körül derül fény, míg vasárnap 14 óra 20 perc környékén hirdetik ki, hogy melyik versenyző miként teljesített. A sportprogram közösségi oldalán olvasható tájékoztatásban a szervezők arra figyelmeztették a nyírjesi városrész lakóit, illetve az ott üdülőket, hogy a triatlon az utakat is érinti. Emiatt polgárőri, rendőri és civil irányítás mellett részben korlátozzák majd a forgalmat.

Szabadtéri bállal zárják a herencsényi falunappal egybekötött második veterán autó találkozót

Herencsényben falunapot, keresztbúcsút tartanak, amellyel egybekötve megszervezik a második veterán autó találkozót is július 1-jén, szombaton. A gyalogos zarándokok és a veterán járművek 9 órakor érkeznek a településre, majd 11 órától szentmisére gyűlnek össze a hívők a templomban. 

Az ebéd 13 órakor kerül az asztalra, az esemény 16 órakor kezdődő hivatalos megnyitóján a veterán autókat is díjazzák. Ezután első fellépőként 16 óra 30 perctől a Napsugár Óvoda apróságai adják elő műsorukat, őket hagyományőrző csoportok követik a színpadon, majd a közönség a Say My Name Dance Csoport táncát tekintheti meg. Az eseményen természetesen zenés produkciókból sem lesz hiány: 20 órától Henna, míg 21 órától Suzy biztosítja majd a bulihangulatot. A programot végül szabadtéri bállal zárják majd, amely során Grenyó János zenéjére mulathatnak a résztvevők.

Ismét összegyűlnek a Karancs-völgyében élők

Péter-Pál napi szentmisét és megemlékezést tartanak a Karancs-hegyi Szent Margit-kápolnánál július 1-jén, szombaton. A liturgia előtt 10 órától a Szent Mihály Ifjúsági Kórus tart áhítatot, a 10 óra 30 perckor kezdődő szertartást pedig Szabó Gábor újmisés pap celebrálja majd. Ezután a Karancs-Kápolna Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvény folytatásaként – a hagyományokhoz híven – megemlékezést tartanak a remetelak melletti trianoni emlékműnél. A megjelentek koszorúik elhelyezésével emlékeznek meg a Karancs északi felén élő magyarokról, akiket a békediktátum elvágott a déli oldalon lakó testvéreiktől. A program zárásaként a szervezők nyársas kenyérrel látják vendégül a résztvevőket.

Béren a palócoknak fesztiválja, míg a palócföldi betyároknak találkozója lesz

Palócok és betyárok „lepik el” július 1-jén Bér-Virágospusztát. Mint arról portálunk korábban már beszámolt, a hetedik Palóc Fesztivál, illetve az ötödik Palócföldi Betyártalálkozó a korábbi heves esőzések miatt elmaradt, így a szervezők új időpontként e hét szombatot jelölték meg. 

Az eseményen pedig nem kevesebb, mint negyven felvidéki és anyaországi település vesz majd részt, az egész napos program háziasszonyának a szerepét Geszty Glória színművész, műsorvezető tölti majd be. A rendezvény 10 órakor Éliás Tibor előadóművész műsorával indul, majd a színpadon megannyi zenés-táncos produkció váltja egymást. Az érdeklődők – mások mellett – Palócország vőfélyével, azaz Major Józseffel is találkozhatnak. Természetesen mit sem érne a település legnagyobb gasztronómiai rendezvénye Palócország ízei nélkül. Ennek okán a bográcsokban és a serpenyőkben több mint 100 ízletes palóc étel készül, így például palócgulyás, sztrapacska, ganca, herőce, görhe, krumplilaska vagy épp molnárkalács is. A fesztivált és a betyártalálkozót emellett népi kirakodóvásár, betyár szokások és bemutatók is színesítik. Végül a délután során zenei televíziós csatornák előadói varázsolnak fergeteges hangulatot Bér-Virágospusztára.

Petőfi körtefája emléktábla-avatás zárja a Vecseklőről Somoskőbe vezető túrát

Vecseklőről a Somoskői várhoz tartó emléktúrát szervez a Hagyományőrző Civil Társaság, a Polgári Salgótarjánért Alapítvány és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület július 2-án, vasárnap.

A Petőfi körtefája emléktúra résztvevői 8 óra 15 perckor találkoznak majd Vecseklőn a Petőfi-szobornál. A szervezők azoknak a túrázni vágyóknak, akik nem tudnak a fenti helyszínre kijutni, egy másik találkozási pontot jelöltek ki. Az érdeklődők a salgótarjáni pályaudvarról 6 óra 35 perckor induló távolsági busszal juthatnak el a ceredi Coop ABC parkolójába, majd onnan sétálnak át a határon keresztül Vecseklőre. A Rimaszombati járásban található községben 8 óra 30 perckor megemlékezéssel indul majd a program, azt követően pedig a résztvevők a Petőfi szobornál elhelyezik koszorúikat. Az emléktúra első lépéseit 9 órakor teszik majd meg a megjelentek, az útvonal a Medves-fennsíkon keresztül vezet Somoskőbe. Az esemény zárásaként a végcélt jelentő salgótarjáni városrészen várhatóan 14 órától Petőfi körtefája emléktáblát avatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában