Emlékezet

2023.06.29. 11:32

Kétszázhetvenedik születésnapját ünnepli Szendehely

A település alapításának kétszázhetvenedik évfordulója alkalmából szerveznek négynapos eseménysorozatot Szendehelyen.

Hegedűs Henrik

A nemzetiségi találkozón fellépnek iskolások és óvodások is

Forrás: Archív fotó | Nool

Fotó: H. H.

A faluban élők ősei a tizennyolcadik század közepén a Német-római Birodalom területén található Frankföldről érkeztek a Habsburg uralom alatti Magyarországra, majd a telepesek elfoglalták új otthonukat a Börzsöny és a Cserhát határán. Erre emlékeznek most a község lakói és barátaik egy német nemzetiségi találkozó keretében.

Az eseménysor felvezetéseként június 29-én, csütörtökön a helyi általános iskola épületében levéltári anyagok alapján bárki számára lehetőség nyílik családfakutatásra. Másnap, pénteken, a művelődési házban 18 órától Hausel Sándor mutatja be egy beszélgetés keretében a Szendehely története könyv második kiadásának kötetét, ezt követően pedig 19 órától a Tiszta sváb című dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők, illetve találkozhatnak az alkotás rendezőjével, Sós Ágnessel is.

A eseménysorozat központi programja július 1-jén, szombaton, délután 15 órától bor- és pálinkakóstolóval indul a művelődési ház udvarán, helyi gazdák termékeiből, tokaji különlegességekből, illetve karcsai és szendehelyi pálinkákból. Egy órával később kezdődik a Heves-Nógrád vármegyei németek színes találkozója, benne óvodások, iskolások, néptáncosok, énekkarok, hagyományőrző kórusok fellépésével. Csoportok érkeznek Berkenyéről, Aldebrőről, Ikladról, Kismarosról, Vértesboglárról, Mányról, valamint Szendehely testvértelepüléseiről, a németországi Kürnachból és a lengyelországi Renska Wiesből. Ekkor adják át a Szendehely díszpolgára kitüntető címet is. A találkozó díszvendége Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő lesz. A nap utcabállal ér véget.

A vasárnapi záráson 8 óra 45 perctől szentmisét tartanak a katolikus templomban, ami után az Európa parkban emléktáblát és emlékoszlopot avatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában