Énekgyűjtemény

2023.06.22. 10:54

Dalos ünnepet tartanak Kodály Zoltán tiszteletére Romhányban

Százegy esztendővel ezelőtt járt Kodály Zoltán Romhányban és környékén, ennek tiszteletére rendeznek dalos ünnepet július 1-jén, szombaton a helyi Bereczki Máté Művelődési Házban.

H. H.

Köztudott, hogy a két kiváló zenetudós, zeneszerző, Bartók Béla és Kodály Zoltán fiatalemberként az egész Kárpát-medencét bejárta, hogy a magyarság különböző területein népdalokat gyűjtsön. Így jutottak el például Erdélybe, a Mezőségre, illetve a felvidéki tájakra. Kodály Zoltán kutatásaiban 1922-ben ért el a nógrádi vidékre. Többek között felkereste Romhányt is, ahol a pásztoroktól, földművesektől sok-sok hasznos információt kapott, amivel bővíthette terebélyesedő kelléktárát.

Ebből a százegy esztendővel ezelőtt keletkezett gyűjteményből szólaltat meg néhány remekművet július 1-jén, szombaton 17 órától a romhányi Dalárda férfikara és az ugyancsak Romhányban működő Dallamkórus. A zenei kíséretről és a betétekről dudások, Mátyás Adrienn, Dobos Levente és Konrád Viktor gondoskodnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában