Találkozó

2023.06.18. 17:19

Az európai értékek mellett fontos a hagyományőrzés is – testvértelepülések találkoztak Ilinyben

Ilinyben a szerteágazó nemzetközi kapcsolatai révén idén is megszervezték a testvértelepülések találkozóját szombaton a Derelye Fesztivál és a falunap keretein belül.

L. Zs.

A község lakosai számára fontos a kapcsolattartás a határon túli magyarokkal és más nemzetek polgáraival

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

A nemzetek találkozóján Dovicsin Ottó köszöntötte a résztvevőket. – Ez a nap az európai értékek és a demokrácia iránt elkötelezett polgárok napja. Kinyilvánítjuk elkötelezettségünket az európai értékek iránt és hangsúlyozzuk a szolidaritás fontosságát ebben a válságos időben – mondta el a polgármester.

Beszédében kifejtette: az európai értékek mellett fontosnak tartják a hagyományok őrzését, ehhez tartozik az öt generációs Lipovszky család, akik mindig jó hírét vitték a településnek. A találkozó alatt dr. Lipovszky György, orvos, vadász, természetfotós kiállítása is megnyílt a művelődési házban.
A község lakosai számára fontos a kapcsolattartás a határon túli magyarokkal és más nemzetek polgáraival, ezért a lett, a lengyel, az olasz, a szlovákiai, a csehországi, illetve a székelyföldi testvérfalvaikkal korábban testvértelepülési megállapodást írtak alá, akik képviseltették magukat a találkozón is. A kulturális programok kezdeteként elhangzott minden részt vevő nemzeti himnusza, majd az települések hagyományőrző előadásai következtek.

Mindeközben a környező sátrakban készült a derelye, amelyet mindenki saját ízlése szerint kóstolhatott meg. Népi mesemondás, régi mesterségek-, illetve tűzoltóautó bemutató és megannyi színes program kínált kikapcsolódási lehetőséget a helyszínen.

Az est folyamán az eseményen Erox Martini énekes, a Fiesta, Szabó Ádám zenész, a brazil táncosok, valamint Horák Ákos is színpadra lépett.
Mint megtudtuk: a településen vendégeskedő nemzetek képviselői nemcsak Iliny, de Nógrád és Heves vármegye értékeivel is megismerkedtek egy többnapos rendezvénysorozat keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában