Tárlat

2023.05.05. 19:28

Csodás kisplasztikákból nyílt kiállítás Salgótarjánban

Molnár Péter szoborműveiből nyitottak kiállítást péntek délelőtt a salgótarjáni múzeumban. Az eseményen megemlítették a Salgótarjánért emlékérmet is.

G.P.

Molnár Péter kiállítása egészen novemberig látogatható

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Az ünnepélyes esemény különlegességét adta, hogy épp az alkotó születésnapjára esett. A megnyitót Barabásné Morvai Tímea oboa-, míg Szabó Istvánné zongorajátékával kísérte, majd Fekete Zsolt polgármester köszöntötte a jelenlévőket. A városvezető mindenekelőtt büszkeségét fejezte ki, hogy a helyiek immáron nem csak a művész kültéri szobrait tekinthetik meg városszerte, hanem péntektől a Dornyay Béla Múzeumban is lehetőség van erre. Hozzátette: Molnár Péter kiváló munkásságát az önkormányzat Salgótarjánért emlékéremmel jutalmazta.

Shah Gabriella múzeumigazgató rámutatott: – Molnár Péter több salgótarjáni kötődésű személyről készített portrészobrot, vagy emléktáblát a megyeszékhelyre. A város központjában a Fő térrel szemközti parkban kapott helyet 2012-ben dr. Förster Kálmánnak, Salgótarján első polgármesterének szobra. A mészkőből készült alkotás tökéletesen, ugyanakkor szerényen illeszkedik a térbe, méreteivel és formájával azonban méltóságot sugároz.

A helyiek immáron nem csak a művész kültéri szobrait tekinthetik meg városszerte, hanem péntektől a Dornyay Béla Múzeumban is lehetőség van erre
Fotó: H. Cs. / Forrás: Nool

A művész kiállításon szereplő bronzplasztikái közül kettőt kiemelt beszédében: a Fiatal férfi portréját, mely egy bazaltkő posztamensre helyezett ólomszobor, valamint a József, az ács címet viselő munkát. Utóbbi bronzpalsztika a mesterségbeli tudás, és a művészi ihletettség bizonyítéka.

– Molnár Péternek, azaz a kőszikla őrlőjének kívánom, hogy minden nehézséggel könnyen birkózzon meg az életben, törje össze a kősziklákat úgy, hogy abból csodás művek szülessenek mindannyiunk javára és gyönyörködtetésére – tette hozzá az igazgató, majd az érdeklődők körbejárták a tárlatot. A kiállítás egészen novemberig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában