Nool.hu videó

2023.05.11. 17:27

Magyarország első skanzenje ismét várja a látogatókat Balassagyarmaton (videó)

1933-ban alakították ki Balassagyarmaton Magyarország első szabadtéri gyűjteményét, skanzenjét. A Palóc Múzeum mögött, a lakóházon kívül gazdasági épületek, szakrális emlékek és egy kápolna is megtekinthető egy öltöztetett Mária-szoborral. Az épületegyüttest és a 18. századi nógrádi életmódot Vasvári Zoltán, az MNM Palóc Múzeum etnográfus főmuzeológusa mutatta be portálunknak.

E-L. Zs.

Vasvári Zoltán részletesen bemutatta az épületegyüttest portálunknak

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Május 1-jétől ismét várja a látogatókat a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteménye, amely a palóc nép egykori életmódját tárja elénk.  

Vasvári Zoltán ismertette portálunkkal a szabadtéri múzeum palóc faházat, amelyet Karancskesziből szállítottak Balassagyarmatra. A mintegy 200 éves házat darabjaira bontva, hét szekéren vitték a múzeum udvarára. Ott falubeli, karancskeszi ácsmester állította össze, eredeti formájának megfelelően, amelyen a palóc építkezés jellemzői láthatók.

– Az istálló  Bocsárlapujtőről került Balassagyarmatra, ami eredetileg malomként működött, de később funkcióváltáson ment át. Minden állat helyet kapott benne, az oldalába disznóólat toldottak,  ajtaja fölé pedig fészert készítettek, s az így nyert teret kocsiállásként hasznosították. Ez a tér sokszor  a legények hálóhelyéül is szolgált – mondta el a muzeológus.

Találunk a palóc portán egy pajtát is, amely egy patvarci származású fiókos fapajtával bővült.  – Ez az istállóhoz hasonlóan, a 19. század elején készült, belsejében pedig egy szintén patvarci eredetű, 1872-es datálású olajütőt helyeztek el. A második világháborúban ez a pajta megsemmisült, ezért 1964-ben Litkéről hozatták el Márton János gazda, akkor 200-250 évesre becsült pajtáját. Az olajat a palóc vidéken a tök-, vagy kendermagból „sotulták”. Az olajütő, különösen a nagyböjti időben volt használatban, hiszen katolikus vidéken a húsvét előtti időszakban nem fogyasztottak állati eredetű zsiradékot. A Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében álló olajütő védelmét „hatlábas pajta”, egy 1966-ban épített, hat akáclábon álló szarufás tető szolgálja – ismertette Vasvári Zoltán.

Vallási építmény, egy fa feszület és egy kápolna is a kiállítás részét képezi. – A balassagyarmati szabadtéri gyűjteményben 1996-ban megépített kiskápolna, palócosan káponka a Szandán 1890-ban felhúzott hiteles másolata. A káponkában elhelyezett, öltöztetett faszobor Szűz Máriát ábrázolja, karján a gyermek Jézussal. Ez a szobor szintén műtárgymásolat, amely a tereskei templomban elhelyezett eredeti alapján készült – tért ki rá a múzeum munkatársa.

A szabadtéri kiállítás a Palóc Múzeum nyitvatartási idejében látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában