Zenélés

2023.05.09. 14:07

Gyerekek merültek el a hangszerek tarka világában Rétságon

A „Hangszert a kézbe” országos utazó kiállítás kedden érkezett el újabb nógrádi állomására, a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületébe. Az intézmény aulájában és színháztermében a városból és a szomszédos községekből egyaránt érkezett gyerekek élvezettel merültek el a könnyűzene tarkabarka világában.

Hegedűs Henrik

A „Hangszert a kézbe” országos utazó kiállítás kedden érkezett el újabb nógrádi állomására

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Henrik

A művelődési központba lépve igazi forgatag fogadott bennünket. Közvetlenül a bejárat mellett balra a dobos szekciót alakították ki a szervezők. A gyermekek fülhallgatót illesztettek a fejükre, és az onnan áramló ritmusokra próbálták a verőkkel ütni a hangszert. Odébb a szintetizátorokból igyekeztek a fiúk-lányok különböző dallamokat kicsalogatni, míg mások inkább a lemezlovasok keverőpultjait részesítették előnyben, vagy a gitárokra esküdtek. Az apró kezekben azonban nem igazán fértek el a húros hangszerek, hanem egyfajta citera módjára az ölükben pengették a muzsikus szerszámokat.

Bent, a színházteremben ismeretterjesztő előadás zajlott. Egy négytagú együttes zenészei mondták el interaktív módon, a közönséget is bevonva „kedvenceik” megszólaltatásának rejtelmeibe. A fiatalok például első kérdésre megválaszolták, hogy a basszusgitáron összesen négy húr található. Ezt követően afelől kíváncsiskodtak, mennyibe kerülhet egy teljes dobfelszerelés, a művészek pedig részletesen bemutatták az egyes darabokat, a cintányértól a taposókon át a szólógitár húrjáig, hogy aztán a végén a tökéletes összhangzással adják elő, miként is működik egy zenekar.

A „Hangszert a kézbe” sorozat egyik vezetője, Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára érdeklődésünkre elmondta, a kezdeményezés még 2017 tavaszán indult el, azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyar könnyűzenei kultúrát közelebb vigyék a fiatalabb korosztályokhoz. Hiszen míg egy könyvesboltban bármikor leemelhető a polcról egy kötet, addig a hangszerekkel személyesen alig-alig találkozhatnak a gyerekek, és az ilyen alkalmak által sokakban kedv szottyanhat arra, hogy komolyabban érdeklődjenek a hangszerek iránt. A rétsági már a hatéves sorozat hatvanhetedik állomása, és ez időszak alatt több mint kétszázötven kiállítási napot tartottak, száznegyvenezres látogatói létszámmal.

A rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtárban csütörtök délutánig tekinthető meg a zenei tárlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában