Szezonindítás

2023.04.30. 18:46

Pásztor Erzsi fordította el a kulcsot a mohorai Tolnay emlékház évadnyitóján

Látványos kulcsfordítással, életmű-kiállítással és egy ajándék-pianínó átadásával nyitotta meg hivatalosan idei szezonján vasárnap délután Mohorán a Tolnay Klári Emlékház.

Hegedűs Henrik

Pásztor Erzsi temperamentumos fellépése a megnyitón

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen felvezetésként a néhai művésznő múzeuma előtti kis téren a helyi lelkes fiatalokból álló Széltolók néptáncegyüttes tagjai ropták az észak palóc világ jellegzetes ritmusaira, ezt követően az udvaron a nap műsorvezetője, Mohay Gábor kérte fel rövid köszöntőre előbb Rátkai Erzsébet Jászai Mari-díjas jelmeztervezőt, majd Juhász Juditot, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivőjét. 

Az emlékház előtt műsorral kezdődött a rendezvény
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Juhász Judit beszédében kiemelte: az egyetértőknek biztos az útjuk, utalva arra, hogy a kultúra igazi nagykövetei azok, akik saját szűkebb pátriájukban áldoznak arra, hogy a maguk módján minél szélesebb körben népszerűsítsék a művészeteket, mint itt, Mohorán a házigazda Balla család teszi mindezt, Tolnay Klári örökségét méltó módon ápolva, annak érdekében, hogy a mai nemzedéket ne a felejtés eméssze a legjobban. Kisvártatva Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színművésznő toppant elő, és szokásos jókedvű megjegyzései kíséretében felmutatta azt a kulcsot, amivel jelképesen megnyitotta a nagyközönség előtt az emlékházat.

A rendezvény ezután a belső térben folytatódott, ahol Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes életmű-kiállítását nyitották meg újra, elsősorban abból a jeles alkalomból, hogy a közelmúltban ünnepelte hetvenedik születésnapját. 

Tokody Ilona életmű-kiállításával nyitották meg a szezont
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az üdvözlők körében Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a közönség általános szeretete csak azokat a kivételes személyeket éri el folyamatosan, akik teljes munkásságukkal és elsőrangú teljesítményükkel kiérdemlik a közösség bizalmát és elismerését. A tárlat anyagát részletességében dr. Solymosi-Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész és Ember Csaba, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója tárta az érdeklődők elé.

Az emlékház évadnyitójának harmadik felvonásában Dabóczi Bence orvostanhallgató szólaltatta meg a Magyar Művészeti Akadémia által a színésznő múzeumának felajánlott pianínót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában