Kitüntetés

2023.04.12. 11:24

Átadták a Spangár András irodalmi díjakat Rétságon

A hagyományokhoz híven április 11-én, a költészet napján adták át Rétságon, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasótermében a Spangár András irodalmi díjakat.

Hegedűs Henrik

A lírai kategóriában közel háromszáz költemény, a prózaiban pedig százhetvennél is több novella érkezett

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A tizenhetedik és a tizennyolcadik század fordulóján élt és munkálkodott, nyugat-nógrádi születésű jezsuita áldozópapról nevezte el magát az az irodalombarát kör, amely először a városban és közvetlen környékén élő kultúrakedvelő személyiségeket tömörített, amely aztán országos szintűvé szélesedett. A társaság több mint két évtizede hirdeti meg a Spangár András pályázatot, amely rendre népszerű a rímeket faragó és prózában kiteljesedni kívánó emberek között.

Idén három főből álló bíráló bizottság értékelte a beérkezett műveket, amelynek tagjai balassagyarmati pedagógusok, dr. Bacskó Józsefné, Csallóné Majoros Erzsébet és Pásztor Éva voltak. Igen nehéz dolguk akadt, hiszen a lírai kategóriában közel háromszáz költeményt, a prózaiban pedig százhetvennél is több novellát kellett átolvasniuk.

Igényes munkák közül válogathattak

A díjátadó eseményen a házigazda intézmény nemrégiben kinevezett új igazgatója, Jakus Szilvia köszöntötte a megjelenteket, aki kifejtette: az alkotók idén is hozták a várt színvonalat, szépen megfogalmazott, igényes munkákkal rukkoltak elő. A méltatások során elhangzott, a sok-sok mű ellenére a zsűri viszonylag egyhangúan döntött a legjobbak sorsáról.

Íme a díjazottak

Lírában Veres Tamás: Madách szelleme című költeménye nyert. A szerző fogalmazástechnikájával, kitűnően felépített mondataival valóban megidézte a nógrádi kies vidékről származó világhírű drámaköltő szellemiségét, hiszen szinte megszólalásig az ő stílusát alkalmazta, mintha Az ember tragédiája örökbecsű sorait hallgattuk volna.

A prózai írásoknál F. Faragó Eszter: Karácsonyi testvérek című megrázó novellája mellett döntöttek  végül a bírálók. A könnyfakasztó történet a második világháború alatt egy fővárosi óvóhelyen játszódik, amint a más-más családi közegben élő, de közös sorsra kényszerített „testvérek” egymásra találnak a vérzivatarban.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár a beérkezett pályaművek válogatásából minden esztendőben egy antológiát is megjelentet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában