Felhívás

2023.04.20. 06:58

A kreatív fantázia révén újulhatnak meg az ikonikus tóparti stégek Bánkon

Érdekes felhívást tett közzé nemrégiben a nyugat-nógrádi község önkormányzata. Közösségeket kérnek fel arra, hogy megszépítve a falu jelképének számító tó környezetét, egy kellemes délelőtt keretében fessék le a part menti stégeket és padokat.

Hegedűs Henrik

A település önkormányzata a művészeti iskolák, osztályok, baráti- és családi társaságok jelentkezését várja

Forrás: Beküldött fotó

A település önkormányzata erre a munkára várja a művészeti iskolák, osztályok, baráti- és családi társaságok jelentkezését április 25-ig, keddig.

Torma Andrea, a község polgármestere kifejtette: rendkívül fontosnak tartják, hogy minél szebb legyen a tó közvetlen és tágabb környezete, lényeges a természettel való fokozottabb összhang. Ennek érdekében merült fel ez a különleges ötlet. Ezért invitálják a közösségeket arra, hogy egy-egy horgászstéget a maguk kreatív fantáziájának felhasználásával díszítsenek ki, magyarul fessék át olyan színárnyalatokra, amely tetszik nekik. Fontos feltétel azonban, hogy a kész mű illeszkedjen a tájhoz, azaz legyen rajta például palóc népi minta, növényi ornamentika, vízi állat, Nógrádhoz kapcsolódó ábrázolási forma. A festhető felület nagysága meghatározott, legfeljebb 125x250 centiméteres nagyságú lehet.

A tevékenységhez a hozzávalókat, a festéket és az ecseteket az önkormányzat biztosítja, míg a jelentkezőket arra kérik, vigyenek magukkal a festékek keverésére alkalmas dobozokat, üvegeket, a törléshez rongyokat, illetve védőfelszerelést, kesztyűt, köpenyt, esetleg használt újságpapírt, amivel lefedik a munkaterületet és szomszédságát.

A közös festés időpontját is kijelölték már a szervezők, június 3-ra, szombatra várják a művészi készségekkel megáldott embereket – rossz idő esetén pedig egy héttel később, június 10-én tartják meg az eseményt.

A közösségi munka jutalma sem marad el. Az elkészült alkotásokat egy felkért szakmai bíráló bizottság értékeli, és a legjobbnak ítélt csapat egy teljes nyárra szóló strandbelépőt nyer Bánkra, méghozzá a családtagokkal együtt, fejenként maximum négy főig. Ráadásul a közönség számára is lehetőséget adnak a szavazásra, a látogatók július 1-ig, szombatig adhatják majd le a voksaikat. Itt is jár majd a díj, a nyertes társaság ingyenes belépőt kap a Bánki Nyár programsorozatának egyik koncertjére.

Az április 25-ig, keddig jelentkezőknek előzetesen el kell küldeni a fantáziaterveiket, és ezekből választva a házigazdák döntik el az alkotó csapatok végleges összetételét.

Az önkormányzat az „Alkoss velünk a Bánki tavon!” nevet adta a kezdeményezésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában