Néptánc

2023.03.16. 06:50

Új művészeti vezetők egyengetik a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes életét

Idén ünnepli fennállásának negyed évszázados jubileumát a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes. Az együttes életében nagy változást jelentett, hogy bő fél éve új művészeti vezetőkkel zajlik a munka. Baranyai-Oláh Eszter és Baranyai Viktor égi jelként tekintenek a lehetőségre.

NOOL

Az együttes életében nagy változást jelentett, hogy bő fél éve új művészeti vezetőkkel zajlik a munka. Baranyai-Oláh Eszter és Baranyai Viktor égi jelként tekintenek a lehetőségre.

Forrás: Palóc Néptáncegyüttes

– Kezdjük is a legelején! Hogyan kerültetek kapcsolatba a tánccsoporttal?

Eszter: – Kis korom óta ismerem az együttest, a szüleim is táncoltak benne. 

Viktor: – A csapattal először 2018-ban találkoztam, egy karácsonyi műsorban láttam őket a színpadon. 

– A művészeti vezetői pozíció 2021. novemberétől betöltetlen volt a csoportnál. Mi motivált benneteket a jelentkezésre? 

Viktor: – 2021. decemberében láttuk meg a felhívást, hogy a Palóc Néptáncegyüttes új művészeti vezetőket keres, így izgatottan beadtuk a jelentkezésünket. Jó lehetőségnek gondoltuk, hiszen akkor költöztünk Szécsényfelfaluba, a lehetőséget egy égi jelnek tekintettük. 

Eszter: – Nagyon pozitív visszajelzést kaptunk, a személyes találkozón hamar megtaláltuk a közös hangot. A tagok a közös munka reményében ránk bízták a csoport művészeti vezetését.

– Fiatal korotok ellenére komoly táncos múlt áll a hátatok mögött. Hogyan indult a karrieretek?

Viktor: – Kis korunk óta az életünk része a tánc, így középiskolai tanulmányainkat is művészeti iskolában fejeztük be. Én a pápai Alapfokú Művészeti Iskolában tanítottam két éven keresztül, majd felvettek a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínházba. Az itt töltött idő alatt megismerkedtem a feleségemmel, miközben elvégeztem a Magyart Táncművészeti Egyetem alapszakát is.

Eszter: – A gimnázium után hivatásos táncosként dolgoztam a Magyar Állami Népi Együttesben, és néptáncpedagógusként a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Középiskolában. A Budapesten eltöltött évek után Pozsonyban, az Ifjú Szivek Táncszínházban folytattam a munkámat, ahol táncosként és művészeti munkatársként dolgoztam. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója vagyok, idén nyáron teszem le az államvizsgát.

Viktor középiskolai tanulmányait is művészeti iskolában fejezte be
Forrás: Palóc Néptáncegyüttes

– Hol próbáltatok még szerencsét?

Viktor: – 2021-ben döntöttünk úgy, hogy elkezdjük építeni a tanári karrierünket, ami az Iglice Táncegyüttes munkatársaiként kezdődött, de voltunk Mezőkövesden és környékén is tanítani. Lehetőségünk volt a Matyó Táncegyüttes művészeti vezetőinek lenni, emellett Nógrádban is egyre több felkérés talált meg minket, így erre a területre koncentráltunk jobban. Ebben az időszakban kezdtünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felzárkózó településeket érintő programjában óvodai mozgásfejlesztéssel foglalkozni. Táncot oktattunk Kállón és Vanyarcon, foglalkozásokat tartottunk a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége tanodáiban, valamint a bátonyi Fáy-ban táncos szakkört is vezettünk.

Eszter: – Én jelenleg a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat Máltai Szimfónia című programjában furulyát is oktatok, de vendégoktatásokat is szívesen vállalunk.

– A tanári pálya mellett létrehoztátok a Khelipe Társulatot is. Mi volt a célja?

Viktor: – A társulat tagja Eszter testvére is, Oláh József Márton, aki szintén hivatásos táncos volt az Ifjú Szivek Táncszínházban, jelenleg pedig néptáncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója. Mindezek mellett aktív tagja a Palóc Néptáncegyüttesnek.

Eszter: – A társulat célja, hogy a roma és nem roma kultúrát ismertesse, népszerűsítse a gyermekek és felnőttek körében egyaránt, interaktív módon. A 45 perces előadás alatt a gyerekek megismerkednek az adott vidék jellemző táncaival, viseleteivel, énekeivel és hangszereivel.

Eszter a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat programjában furulyát is oktat 
Forrás: Palóc Néptáncegyüttes

Mi az ars poeticátok?

Viktor: – Természetesség, harmónia, lendület, szenvedély, elhivatottság, öröm.

– Hogyan telt az elmúlt időszak az együttesnél? 

Eszter: – Nagyon tartalmas volt. Az Iglice Táncegyüttes nagyobb táncosaival karöltve zajlik a munka. Elkészült egy új vág-Garam-közi koreográfiánk, melyet az évzáró gálán mutattunk be. Az idei évet is új műsorral kezdtük, hamarosan elkészül a gömöri koreográfiánk. Emellett csapatépítő feladatokat is becsempészünk a próbákra, és fejlesztjük a táncosok technikáját. A próbákon túl több saját szervezésű táncházunk volt, de a helyi kulturális programokon is részt vettünk fellépőként. Február elején az Itthon vagy című televíziós műsor szerkesztői jártak nálunk forgatni, amelynek eredményét húsvétkor láthatják a nézők az M1 csatornáján.

Méltóan készülnek a jubileumra

A művészeti vezetők úgy látják, sikerült újra összekovácsolni a csapatot. Mintegy negyven táncos erősíti az együttest. – Nagyon szeretnénk a nyáron edzőtábort tartani, de a csapat idén lesz 25 éves, így arra is méltóképpen felkészülünk. További tervünk, hogy a felnőtt csapatnak legyen utánpótlása. Emellett célunk a folyamatos fejlődés azért, hogy megtudjunk jelenni országos szakmai versenyeken is – tették hozzá a táncosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában