Rádió

2023.03.12. 17:36

Példaképpé válhat: fontos ügyek mellé állt a nagylóci roma tehetség

A nagylóci Baranyi Liliána tovább kamatoztatja tehetségét. A berlini Proud Roma Talent sikerei után rádiós szereplést is vállalt.

E-L.Zs.

Baranyi Liliána és családja a Dikh rádió vendége volt a közelmúltban

Forrás: Beküldött

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Baranyi Liliána Berlinben a Proud Roma Talent versenyen előadásával a legjobb 21 közé jutott. Bécsi László Ha fáj, ha nem című versét szavalta el. Büszkén kiállva vállalta roma identitását a 14 éves színjátszó növendék, példát mutatva ezzel sokaknak. A videómegosztón több milliós nézettséget elért. A verseny után rengeteg gratuláció és megkeresés érkezett a határon túlról is. 

A közelmúltban a budapesti Dikh rádió hangportré-sorozatának vendége volt Liliána és családja, ahol beszélgettek a versenyen elért különdíjról és a roma identitást megerősítő kiállásáról. Rózsa Mónika a rádió szerkesztő-műsorvezetője portálunknak elmondta, hogy Lili egy érett személyiség és egy fontos üzenetet sugároz a jövő generációja és a kirekesztett csoportok számára. 

– A fontos üzenet az, hogy hogyan lehet 14 éves korára az embernek ennyire átélni Magyarországon a romák identitását átszövő kérdéseket, gyötrelmeket, néha mélységeket. Nem egyértelmű napjainkban a kisebbségek elfogadása és ebben mindannyiunknak van dolga – mondta Rózsa Mónika. Hozzátette, hogy különböző programokat szerveznek a közeljövőben azért, hogy ezek a tehetséges, ambiciózus fiatalok össze tudjanak fogni és hidakat építsenek, ne vesszen el a tehetségük. 

Lili mögött támogató család áll

Rácz Béla az 1Magyarország kezdeményezés alapítója a kezdetektől támogatja a nagylóci lányt. – Azért dolgozunk, hogy hidakat építsünk romák és nem romák között, mert egy országban élünk és elsősorban mind magyarok vagyunk. Sajnos pesszimistán látom a mostani roma és hátrányos helyzetből érkező fiatalok jövőjét. Lili mögött szerencsére egy támogató család és közösség áll, akik a nehézségek ellenére is próbálják biztosítani azt, ami a tehetség kibontakozásához szükséges – mondta Rácz Béla.

Céltudatos döntéseket hoz a fiatal tehetség

Liliána édesapja, Baranyi Péter úgy nyilatkozott a jövőt illetően, hogy lánya elég érett ahhoz, hogy dönteni tudjon. – Nagylócon nem tudjuk ugyanazokat a feltételeket biztosítani számára, mintha Pesten élnénk, de lehetőségeinkhez mérten támogatja a család és a tanárai is. Nem csak a tanulás terén céltudatos, hanem a zene, a színház és a színjátszás is fontos szerepet tölt be az életében. Büszkén szeretnénk erősíteni ezt az elfogadó szemléletet a jövőben is – emelte ki az édesapa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában