Helyi kultúra

2023.02.11. 19:47

Utat tört a tehetség: egykori diákok koncerteztek a tarjáni zeneiskolában (fotók)

Hangversenyt rendeztek a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában szombat délután, melynek fő üzenete a nosztalgia volt. A dallamokat ugyanis hét egykori növendék szólaltatta meg, ki-ki a maga hangszerén, mely máig központi szerepet játszik az életükben.

Nagy Orsolya

A dallamokat hét egykori növendék szólaltatta meg

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Barabásné Morvai Tímea intézmény-vezető érdeklődésünkre elmondta: a zeneiskolában nagy hagyománya van a rendezvénynek, ahol a közös játék mellett a nosztalgia is főszerepet kap. Hozzátette: a művésztanárok szívükön viselik egykori tanítványaik sorsát, így a távolból is jól informáltak a tehetségek munkásságát érintően. 

A koncerten fellépett Diósi Tamás (orgona), Háry Péter (cselló), Kalocsai András (brácsa), Kiss Péter (zongora), Lévárdi Veronika (ének), Patakfalvi Ágnes (fuvola) és Pálfalvi Tamás (trombita) is, akiket a közönség nagy szeretettel fogadott. Az eseményen közreműködött zongorán Orsovai Endre, Szabó Marcell, Matuz Csilla és Szabó Istvánné is.

Oktat is egykori iskolájában

Lévárdi Veronika nem távolodott el szeretett iskolájától, hiszen jelenleg magánéneket és szolfézst oktat az intézményben. Mint mondta, mindig fontosnak tartotta hogy nagy hangsúlyt fektessen az előadóművészetre. Többször is fellépett már az iskolában, de a városi koncerteken is láthatta már őt a közönség. Mindene az éneklés, sokat köszönhet az egykori tanárainak, akik egyengették és támogatták az úton.

Második otthona volt a zeneiskola

Patakfalvi Ágnes szintén nem csak az intézményben tanult, de maga is tanított itt. Elmondása szerint az iskola mindig is a második otthona volt, ráadásul édesapja is a falak között dolgozott. Mindig örömmel tölti el, amikor visszatérhet a színpadra játszani.

Hegedűtől az orgonáig

Diósi Tamás érdeklődésünkre elárulta, hogy hegedűvel kezdte tanulmányait, s csak később lett orgonaművész. Egyházzenészként dolgozik, a dunakeszi Szent Mihály templom orgonistája és karnagya is egyben. Emellett egy orgonaépítő cégnél is besegít időnként. Hozzátette: nagyon jó érzés visszatérni az iskolába, mintha csak tegnap lett volna, hogy ide járt.

A Zeneakadémia egyetemi adjunktusaként áll helyt

Kiss Péter a Zeneakadémia egyetemi adjunktusaként hódol gyermekkori szerelmének, a zongorázásnak. Portálunknak kifejtette: olyan érzés visszatérni az iskolába, mintha hazatérne. Az elmúlt években több alkalommal is adott már koncertet az intézményben.

Világszerte fújta már a trombitát

Pálfalvi Tamás elmondta: jelenleg a Zeneakadémián tanít. A művész hangsúlyozta, hogy nagyon jó érzés számára Salgótarjánban zenélni, de nehéz is egyben, hiszen hazai pályán mindig jobban izgul az ember. Ez egy édes teher a számára, hiszen ilyenkor tudja megmutatni meddig jutott el, emellett pedig örömére szolgál, hogy az itt élő családtagok is láthatják.

Szimfonikus zenekárban játszik

Háry Péter a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja, emellett egy quartett és egy trió tagja is. Mint mondta, mindig nagy öröm visszatérni a volt intézményébe, amely nosztalgikus hangulattal tölti el. Azonban nem csak ilyenkor, minden fellépésnél eszébe jut, hogy honnan indult el a zenei pályáfutása.

Tíz éve brácsázik már

Kalocsai András több mint tíz éve játszik brácsán, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia első éves hallgatója. Portálunknak elárulta, nagyon jól esik neki, hogy újra itt játszhat. Reméli, még sokszor térhet vissza a nógrádi közönséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában