Történelmi est

2023.02.09. 19:27

Rubicon-est: szakértők népszerűsítették Szirákon a Teleki-örökséget

Gróf Teleki László reformkori politikusról szólt az a történelmi est, amelyet csütörtök este rendeztek meg Szirákon. A cél az volt, hogy minél többen megismerjék a történelem egyik kimagasló személyiségének életművét.

Nagy Orsolya

Az esten Erdődy Gábor (középen) valamint Debreczeni Droppán Béla (balra) voltak a meghívott szakértők

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Teleki László öröksége címmel szervezett a Rubicon Intézet a településen történelmi estet, amelynek a Teleki-Degenfeld kastélyszálló adott otthont. 

Dr. Lukács Noémi, a Szirák Polgárosodásáért Alapítvány elnöke elmondta: a települést Teleki-Degenfeld kastélya okán sokan ismerik hazánkban, de akkora figyelem sosem irányult rá, mint 1861-ben. Gróf Teleki László reformkori politikust, diplomatát, a Kegyenc íróját akkor egy ország gyászolta, és óriási díszmenet kísérte a fővárosból nyughelyére, a sziráki családi sírbolthoz. Teleki Lászlóról azonban kis híján megfeledkezett az utókor. 

– Az utóbbi időben komoly törekvések indultak el Szirákon a Teleki család megismertetésére és tiszteletük újraélesztésére. A kastély és a Teleki-kultusz néhány éve Nógrádikum lett. Emellett a Magyar Nemzeti Múzeum 2011-ben konferenciát szervezett az akkor 200 éve született Teleki László életművéről, majd a segítségével tették rendbe a Teleki-sírbolt műemléket – közölte dr. Lukács Noémi.

Diákok is elkezdtek érdeklődni a téma iránt

Az elnök arra is kitért, hogy nemrég az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium történelem kutatószakkörének diákjainak is elkezdtek érdeklődni a téma iránt, amelyben nagy szerepe volt a kutatószakkör tanárának, dr. Péterfi Gábornak, valamint Veizer Valériának, a gimnázium Szirákon élő igazgatójának. Mint mondta, a diákok önálló kutatómunkával feldolgozták a Teleki család történetét, munkájuk eredményét még tavaly ősszel Szirákon mutatták be. Ennek folytatása volt a csütörtöki rendezvény, amelyet Péteri Gábor szervezett meg. 

Szakértők ismertették Teleki László történetét

Az esten Erdődy Gábor, egykori vatikáni és németországi nagykövet, az ELTE történésze, valamint Debreczeni-Droppán Béla történész, a Magyar Nemzeti Múzeum szakmuzeológusa voltak a meghívott szakértők. A beszélgetés során olyan témákat boncolgattak Teleki Lászlóval kapcsolatban, mint például, hogyan vált az 1840-es években a főrendi ellenzéknek Batthyány Lajos mellett legjelentősebb politikusává, vagy azt, milyen tevékenységet fejtett ki a forradalmi magyar diplomácia irányítója. Szó esett továbbá arról is, hogy milyen kapcsolatot épített ki a nemzetiségi emigrációval és vajon mit lehet tudni rejtélyes haláláról. A beszélgetés történészei és a sziráki lokálpatrióták eltökéltek abban, hogy a 19. századi magyar történelem egyik legfontosabb személyiségének életművét még jobban megismertessék az emberekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában