Farsang

2023.02.18. 19:45

Hagyományt teremtene a Vasas Művészegyüttes Tánckara a kazári disznóvágásból (fotók)

Hagyományőrző disznóvágást tartottak Kazáron a Vasas Művészegyüttes Tánckarának, illetve utánpótlás csoportjának több tagjai. Készült a hurka, a kolbász, a sült oldalas, de nem volt hiány népzenéből és énekszóból sem a jó hangulatban telt program idején, amit este egy farsangi buli zárt.

Veres Edina

A hagyományőrző disznóvágás résztvevői a sertés pörkölése után

Forrás: Beküldött fotó

Népi hangszerek hangjai és énekszó töltötte meg ismét a település egyik közösségi színterét, a kazári Magtárházat szombaton. Amint arról portálunk már beszámolt, múlt héten a Műegyetemi Néptáncegyüttes tagjai tartottak egy hagyományos disznóvágást a községben, míg most szombaton a Vasas Művészegyüttes Tánckarának, illetve utánpótlás csoportjának több tagja szervezett hasonló programot.

Bacsó Lilla, a tánckar egyik vezetője elmondta: tavaly tartottak először tradicionális disznótort Kazáron, ami annyira jó hangulatban telt, hogy egy évvel később – azaz idén – úgy döntöttek: visszatérnek a faluba, hogy ízletes „disznóságokat” készítsenek. Hozzátette: egy volt munkatársa, Kovács József, illetve felesége, Kovács-Jelinek Emese révén ismerte meg a települést, ahol korábban vett már részt szilveszteri mulatságon, illetve bálokon is. Így esett a választása Kazárra, amikor 2022-ben szervezte a programot.

A jó hangulathoz a zene sem hiányozhatott
A jó hangulathoz a zene sem hiányozhatott
Fotós: Veres Edina / Forrás: Nool

– Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy idén is olyan fergeteges volt a hangulat, annyira élvezte mindenki ezt a fajta közösségépítést, hogy szinte biztos: a kazári disznóvágás hagyomány lesz nálunk. Aki csak tudta, magával hozta a hangszerét, így szinte megállás nélkül szól az élő zene, mellette pedig zajlik a disznó feldolgozása, illetve a sütés-főzés. Összesen 24-en érkeztünk, hatan az utánpótlás tagjaiként tartottak velünk, míg a többiek a tánckarunk táncosai. A munkát közösen végezzük a helyi böllérrel és a feleségével. Minden feladatból igyekszünk kivenni a részünket. Természetesen, ahogy az egy ilyen eseményen illik, a reggelink véres máj volt, ebédre elkészült a húsleves és a pörkölt, míg vacsorára sült hurka, kolbász és tepsiben sült hús jelentette a menüt – fejtette ki a tánckarvezető.

Mindenféle finomság készült
Mindenféle finomság készült
Fotós: Veres Edina / Forrás: Nool

Arra is kitért, hogy a kazári disznóvágáson megjelent tagok közül sokan vidékről csatlakoztak annak idején a budapesti székhelyű Vasas Művészegyüttes Tánckarához. Ennek köszönhetően vannak köztük olyanok, akik már sok tapasztalattal rendelkeztek a disznófeldolgozást illetően, míg másoknak ez volt az első disznótora.

Akadt olyan is, aki életében először vett részt disznótoron
Akadt olyan is, aki életében először vett részt disznótoron
Fotós: Veres Edina / Forrás: Nool

Ez utóbbiak közé tartozott Dénes Márta is, aki a tánckar utánpótlás csapatának tagjaként érkezett Kazárra. Mint fogalmazott, annak ellenére, hogy tősgyökeres fővárosi lány, nem zavarta maga a disznóvágás folyamata, hiszen vidéken élő nagymamájánál rendszeresen vágtak csirkét. Ennek köszönhetően nem idegenkedett egy percig sem a felmerülő feladatoktól, azokból igyekezett aktívan kivenni a részét.

– Nagyon élveztem az egészet, segítettem például a húst felkockázni a pörkölthöz, de a többi munkafolyamatból is igyekeztem aktívan kivenni a részem – fejtette ki a fiatal, majd hozzátette: remeknek találta a hangulatot, így örömmel visszatérne jövőre is.

Mindenki kivette a részét a munkából
Mindenki kivette a részét a munkából
Fotós: Veres Edina / Forrás: Nool

Ezen a véleményen volt Dancsó Rita is, aki a tánckar tagjaként már a tavalyi disznóvágáson is részt vett.

– Voltam már korábban néhány disznótoron, így az idei már a harmadik vagy a negyedik alkalom. Nagyon jól éreztem magam, a hangulat az magáért beszélt. Remélem, hogy hagyományt teremtünk ebből a programból, Egészen biztosan újra itt leszek, ha így lesz! – húzta alá Dancsó Rita, aki elárulta, hogy a feladatok közül a vérfogást kedveli a legkevésbé, ugyanakkor a pörzsölés utáni tisztítás során szívesen segédkezett, de a legjobban a hurka és a kolbásztöltést várta.

A résztvevők eldöntötték, hogy hagyományt teremtenek ezzel a rendezvénnyel
A résztvevők eldöntötték, hogy hagyományt teremtenek ezzel a rendezvénnyel
Fotós: Veres Edina / Forrás: Nool

A Vasas Művészegyüttes Tánckarának tagjai a napot egy farsangi mulatsággal zárták, majd a vasárnapi hazaindulás előtt mindenki csomagolt a családjának kóstolót a kazári disznótoron készült finomságokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában