Ínyenc

2023.02.12. 15:16

Néptáncosok töltötték a hurkát és a kolbászt a kazári disznótorban

Budapestről érkeztek vendégek Kazárra a hétvégén azért, hogy jó hangulat közepette a disznóvágás hagyományait éltessék. A Műegyetemi Néptáncegyüttes tagjaiból álló csoport a hurka-, kolbász- és szalonnakészítés fortélyait is megtanulta, de táncház is szerepelt a programjaik között.

V.E.

Sok résztvevő most volt először disznóvágásban

Forrás: Nool

Fotó: Faragó Zoltán

Népdalok töltötték meg a kazári magtárházat a hétvégén. Az autentikus dallamok mellett a serény munka sem maradt el, hiszen a Műegyetemi Néptáncegyüttes tagjai nem kevesebbre vállalkoztak, mint egy disznó feldolgozására.

Gecse Krisztián, a település önkormányzatának közművelődési és idegenforgalmi referense rámutatott, hogy a műegyetem táncosai nem először tartottak ilyen programot a faluban.

– Nálunk, Kazáron is volt korábban közösségi disznótoros, sőt. Lényegében nemzetközi volt az esemény, hiszen a határon túli testvértelepüléseinkről is érkeztek rá résztvevők. Sajnos évek óta nem tudunk ilyesmit szervezni, de amennyiben lehetőségünk adódik rá, megpróbáljuk újraéleszteni ezt a régi hagyományt a településünkön – mondta Gecse Krisztián, aki azt is elárulta, hogy jövő héten egy másik tánccsapat, a Vasas Művészegyüttes Tánckara tart hagyományőrző disznóvágást Kazáron.

A fiatalok megtanulták, hogyan zajlik egy disznó feldolgozása
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A Műegyetemi Néptáncegyüttes operatív vezetője, Varga Péter Adorján portálunk érdeklődésére megerősítette, hogy nem először járnak a faluban. Mint fogalmazott, legutóbb épp három évvel ezelőtt, 2020-ban töltöttek a településen néhány napot.

– Minden évben szervezünk disznóvágást, ami remek alkalmat kínál a csapatépítésre. Három különböző – kezdő, középhaladó és haladó – csoportban táncolunk, és az ilyen közös programok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a csapatok tagjai közül többen összejöjjünk és együtt jól érezzük magunkat. Törekszünk rá, hogy mindig máshol rendezzük meg ezt a téli programunkat, azonban Nógrád megye eddig elég domináns a helyszínek tekintetében. Jártunk már például Szentén is, Kazárra pedig nagy örömmel tértünk vissza – mondta az operatív vezető, aki arra is rámutatott, hogy részben a korábbi művészeti vezetőjük révén fedezték fel maguknak a kis kelet-nógrádi települést. Az említett személy nem más, mint a kazári születésű Kovács József „Dodi”, aki párjával, Kovács-Jelenik Emesével napjainkban a Nógrád Táncegyüttest vezeti.

Tökéletes helyszín a tradíció felelevenítéséhez

Varga Péter Adorján véleménye szerint Kazár tökéletes helyszín számukra, hiszen nem csupán disznóvágáshoz kapnak teret, illetve segítséget az ott lakóktól és egy helyi böllértől, hanem mindezt „megfűszerezi” a falu autentikussága. Ez pedig egy jelentős tényező számukra a választásnál, hiszen a néptánc, és ezzel együtt a népi hagyományok őrzése fontos részét képzi az identitásuknak.

A néptáncosok minden feladatot kipróbáltak
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Sok tagunk velünk vág először disznót. Ez már csak azért is érdekes, mert a legtöbben vidékről érkeznek a fővárosba tanulni, így kerülnek be a néptáncegyüttesünkbe. Ugyanakkor ennek ellenére disznótoron még sosem vettek részt, éppen emiatt a programunk egy nagyszerű alkalom arra, hogy megmutassuk nekik: miként is zajlott ez a tradíció. Ennek megfelelően természetesen mi is hajnalban kelünk, és látunk munkához. Sokan vagyunk, így mindenki megtalálja a számára testhezálló feladatot. Természetesen minden alapanyagot hasznosítunk, hurkát, sütni való kolbászt, illetve szalonnát készítünk, amikből a jelenlévő táncosok a helyszínen fogyaszthatnak, illetve kóstolót is vihetnek a családjuknak – részletezte Varga Péter Adorján, aki azt is elárulta, hogy habár Nagykőrösről származik, de ő is a néptáncegyüttessel vágott először disznót még évekkel ezelőtt.

Népi zenekart is hoztak magukkal
Hozzátette: érkezett velük egy népi zenekar, amelynek tagjai napközben is húzták a talp alá valót. Így, akik napközben kedvet kaptak hozzá, spontán énekelhettek vagy akár táncra is perdülhettek a munka során. A napot a budapesti néptáncosok télűző programokkal folytatták: égettek kiszebábut, farsangi jelmezversenyt tartottak, a maskarákat szakmai zsűri értékelte, majd a napot hajnalig tartó táncházzal zárták.

Nemrég írtunk arról, hogy egyre kevesebben vágnak már disznót napjainkban Nógrád-szerte is, ugyanakkor néhány település még őrzi a tradíciót:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában