Megemlékezés

2024.05.08. 14:25

53 tanítványát nevelte pappá: újraállították Blázsik Károly emléktábláját Gyarmaton

Blázsik Károly gimnáziumi hittanár, pápai prelátus emléke előtt tisztelegve újraállították egykori gyarmati lakóházán 1996-ban emelt emléktábláját.

Lukács Zsófia

Blázsik Károly 1880-ban született Balassagyarmaton. A középiskolás évei után Esztergomban végzett teológusként. 1903-ban pappá szentelték Nagymagyaron, majd 1905-ben tért haza szülővárosába, Balassagyarmatra az állami gimnázium hittanáraként. 1915 és 1918 között a XV. hegyi dandár tábori lelkésze volt az olasz harctéren. Hazatérve 1919 januárjában egyik szervezője volt a Balassagyarmatot megszállt csehek kiűzésének, a csehkiverés 10. évfordulóján pedig elsőként kezdeményezte a város Civitas Fortissima elnevezését.

Ötvenhárom tanítványát nevelte pappá. Megszervezte a Mária kongregációt, majd megalapította a gimnázium 939. számú Scitovszky János cserkészcsapatát, amellyel 1933-ban részt vett a gödöllői dzsemborin. 1937-ben pápai kamarás lett, végül 1939-ben nyugdíjazták. A kanonok, tábori lelkész, hittanár és cserkészvezető 1945-ben hunyt el Budapesten.

Emléktábláját 1996-ban közadakozásból készíttette a Szalézi- és a Szentháromság Plébánia. A kifakult és megkopott márványtábla a Kossuth utcai mai Játékváros Családi Bölcsőde kialakításakor lekerült a ház faláról, várva újjászületését. A táblát felújították és a minap koszorúzással is tisztelegtek a 79 éve elhunyt Blázsik Károly emléke előtt.

– Egykori lakóházán, a Játékváros Családi Bölcsőde homlokzatán újraállítottuk Blázsik Károly 1996-ban emelt emléktábláját. Köszönöm Vartik Melinda és Dóbiás Zalán esperesplébános közreműködését. Blázsik Károly Balassagyarmat történetének kiemelkedő alakja volt, a múlt század első felének meghatározó lelki és szellemi vezetője, elkötelezett lokálpatrióta – fogalmazott Csach Gábor polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában