Tradíciók

2023.02.19. 11:21

Fotókon a malackodás: németes disznótort tartottak Szendehelyen

Rendkívül jó hangulat jellemezte a szombaton rendezett hagyományos, németes disznótort az elődeik emlékére oly sokat adó nyugat-nógrádi településen. A kondérokban többek között főtt „schlochta pri” is, ami kifejezetten a sváb konyha különlegessége.

Hegedűs Henrik

Az elmaradhatatlan hurka és kolbász sem hiányzott a repertoárból

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Szombaton valódi farsangi hangulat uralkodott a község polgármesteri hivatalának udvarán. Összesen kilenc főzőcsapat alkalmi böllérei dolgoztak serényen a nekik juttatott sertések feldolgozásán. Amikor megérkeztünk, már szép gőzölgően főtt a katlanhús a kondérokban, míg a derék hentesek és segédeik a kolbász és a hurka töltését készítették elő. Engedélyükkel mi is megkóstoltuk a teknő tartalmát és igen elégedetten nyaltuk meg több ujjunk begyét.

Az udvar egy másik pontján a német nemzetiségűek által készített, speciálisan erre az alkalomra  szánt étket kreáltak. Az asszonyok elmondása alapján a „schlochta pri” csak a disznótorok alkalmával került az asztalokra, lényegében egy húslében vegyített szalonna és egyéb aprólék hús, de a legfontosabb hozzávaló a máj, és valóban, az eredmény felettébb ízletes lett.

Altsach Ignác, a nyugat-nógrádi falu polgármestere elárulta, hagyományteremtő szándékkal tartják ezt a disznótort, és idén a lengyelországi testvértelepülés, Renska Wies-Poborszow küldöttsége is igen aktívan kivette részét a munkálatokban. Összesen kilenc főzőcsapat mérte össze a tudását, ráadásul különböző, előre meghatározott kategóriákban kellett feladatokat teljesíteniük, például előzetesen felmérték, hogy a nekik biztosított sertés-darab mennyi kilót nyomott, illetve az általuk elkészített kolbászt szintén szakértő bíráló bizottság vizsgálta, hasonlóképpen az otthonról hozott pálinkát is szakértő torkok vizsgálgatták.

A dolgozó csapatok sorában találkoztunk a megyei közútkezelő gárdájával, Lehel Zoltán igazgatóval az élen, akik szintén részt vettek a programon. Régi kapcsolatok alapján fogadták el a meghívást, és lelkesen dolgoztak a munkálatokban.

Altsach Ignác végezetül hozzátette, szeretnék a schlochta pri nevű étküket a nógrádikumok listájára felvetetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában