Művészet

2023.01.24. 21:48

Kerítéskiállítás nyílt Szécsényben Makovecz Imre építészetéről

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeuma a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepséget kedd délután a kastély parkjában. A program részeként „Az ég és föld közötti építészet”- Makovecz Imre 1935-2011 időszaki kerítéskiállítást is megnyitották.

Lászlók Judit

A MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában nyílt kerítéskiállítás Makovecz Imre alkotásaiból

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

Az eseményen köszöntőt mondott Stayer László, Szécsény polgármestere, dr. Bagó József, Nógrád Vármegye Önkormányzatának jegyzője, Csúsz Péter a magyarországi kapcsolatokért felelős elnöki megbízott és a Besztercebánya Megyei Önkormányzat képviselője, valamint Jámbor László, a Beszterce Megyei Közgyűlés tagja. Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere nem tudott részt venni az ünnepségen ezért üzenetben küldte el jókívánságait a résztvevőknek. Ez utóbbit dr. Limbacher Gábor, az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeumának az igazgatója olvasta fel. 

Ezt követően Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának az elnöke megnyitotta „ Az ég és föld közötti építészet”- Makovecz Imre 1935-2011 időszaki kerítéskiállítást. Beszédében kiemelte, hogy a Makovecz Imre halála óta eltelt több mint tíz évben létrehoztak egy alapítványt, hiszen meglátásuk szerint gondolkodása és tevékenysége révén Makovecz Imre sokkal több volt annál, hogy csak építésznek nevezzük. 

Makovecz Imre Kerítéskiállítás Szécsény 2023.01.24.
Makovecz Imre több mint hatszáz épületet tervezett
Fotós: Lászlók Judit / Forrás: Nool

– Azt merész célt fogalmaztuk meg az alapítvány létrehozásakor, hogy megpróbáljuk ezt a szellemet életben tartani azok számára, akik nyitottak és szeretnék ezt megismerni, aztán továbbadni, életben tartani Makovecz Imre emlékét – fogalmazott Makovecz Pál. Hozzátette: – Célunk, hogy amit Makovecz Imre képviselt, azt úgy tudjuk megjeleníteni, hogy abból mindenki magával tudjon vinni valamit. Ez persze egy nagy vállalás, hiszen ma nem ismerek olyan embert, aki elmondhatná magáról, hogy ő a makoveczi szellemiséget ismeri, és annak az összetettségében képes is azt képviselni – mondta. 

A kuratóriumi elnök szerint ez valamennyiünknek túl nagy feladat lenne, hisz Makovecz Imre rendkívül összetett gondolkodásmódú volt, gazdag életművel. – Gondoljanak bele, itt több mint negyven tabló van, és több mint hatszáz épületet tervezett. Ez egy elképesztő mennyiség. Hatszáz épületet megrajzolni azzal a részletességgel, fantáziával, gondossággal, ahogy édesapánk tette, az fizikai képtelenség, de megtette – húzta alá Makovecz Pál. 

Az elnök kitért arra is, hogy Makovecz Imre, bár Budapesten született és ott is élt, a fővárosban egy középületet sem tervezett. Mint fogalmazott, sokkal jobban érezte magát akkor, amikor vidékre jött, mivel itt megtalálta azt, amiért számára ez az ország fontos volt. Makovecz Pál éppen ezért örömét fejezte ki, hogy ez a kiállítás – amit Budapesten az MNM megvalósított a közreműködésükkel – most Szécsénybe érkezett. 

Makovecz Imre Kerítéskiállítás Szécsény 2023.01.24.
A tablókon helyet kaptak az eredeti vázlat és ceruzarajzok is
Fotós: Lászlók Judit / Forrás: Nool

– Minden egyes tablót úgy állítottunk össze, hogy nemcsak az elkészült épületről vannak rajta fényképek, hanem helyet kaptak az eredeti vázlat és ceruzarajzok is, hogy az érdeklődők lássák azt az elképesztő gondosságot, ami Makovecz Imrét jellemzi. Emellett minden épülethez kapcsolódó eredeti idézetet is válogattunk a művésztől – fogalmazott az alapítvány elnöke, majd megnyitotta a tárlatot.

A rendezvényen közreműködött a Szécsényi Gyermekkórus Lévárdi Beáta vezetésével, a Palóc Néptáncegyüttes, valamint a Palóc Csemeték Kurucz Boglárka vezetésével. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában