Kultúra

2022.12.04. 15:23

Versmondók versenyeztek Váci Mihály emlékére Salgótarjánban, már ötvenedszer

Igazán szép, kerek jubileumhoz érkezett a Váci Mihályról elnevezett általános és középiskolás verseny: 1970-ben indították útjára, de a járvány miatt kimaradt két esztendő, ezért csak az idén kerülhetett sor az ötvenedik alkalomra.

Csongrády Béla

Ötvenedik alkalommal rendezték meg a Váci Mihály versmondóversenyt Salgótarjánban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Mivel minden rosszban van valami jó, így e rendezvény belesimulhatott Salgótarján várossá nyilvánítása századik évfordulója tiszteletére rendezett programok közé.

Az elmúlt héti végi versünnepre a Kult. Kávéház kamaratermében került sor. Elsőként az Akkord Kohász Fúvós Kisegyüttes – amelyik immár nem kvartettként, hanem egy fiatallal kiegészülve öt fővel működik – lépett a színpadra, s az egyik számként a Völgyvárosunk, szép Salgótarján című, egy öt évvel ezelőtti pályázaton nyertes szerzeményt adta elő. A megjelenteket ؘ – természetesen mindenekelőtt az ifjú versmondókat, továbbá tanáraikat, szüleiket és más érdeklődőket – Gálné Horváth Mária, a Kohász Művelődési Központ Egyesület elnöke, a rendezvény – ez idáig – fő rendezője köszöntette utalva a múlt, jelen és jövő közti összefüggésekre.

A Zenthe színház és a megyei könyvtár veszi át a szervezést

Emlékeztetett az egykori – egészen a 19. század végéig visszanyúló – előzményekre, a Vertich József vezette legendás Petői színjátszók működésének hagyományaira. E verseny indításának időszakában halt meg Váci Mihály, a nyírségi néptanító költő, aki megérdemelte. hogy ily módon is őriztessék a neve. Gálné Horváth Mária egyszersmind azt is bejelentette, hogy a következő évtől az egyesület átadja a rendezvény jogát a Zenthe Ferenc Színháznak és a megyei könyvtárnak. 

A versmondók tehetségét, felkészültségét a bírálóbizottság a szokások szerint több – mindenekelőtt általános és középiskolai tanulókra osztott – kategóriában értékelte., Az eredményhirdetés előtt a zsűri elnöke, Sándor Zoltán előadóművész, a Zenthe Ferenc Színház művészeti vezetője mondott összességében elismerő, például a klasszikus és a kortárs irodalmat egyaránt megjelenítő versválasztást méltató, véleményt és felhívta figyelmet néhány – főként a színpadi viselkedéssel kapcsolatos – követelményre. 

Ajándékot kapott minden versenyző

Az 5-6. osztályos általános iskolások között Jakab Panna (Kodály) lett az első, a második helyen Kerényi Balázs (Gagarin), a harmadikon pedig Holló Fruzsina (Mocsáry iskola karancsaljai tagintézménye) végzett. A 7-8. osztályosok kategóriáját Balázs Attila ((Kodály) nyerte, a képzeletbeli dobogóra állhatott még Tóth Anna Zsófia (Bolyai) és Kónya Anna Dóra (Gagarin) A középiskolákat sajnálatos módon kevesen képviselték. Az ő soraikban a következő sorrend alakult ki: Thern Gyula Máté (Stromfeld), Terenyei Alexandra Jolán, Rácz Vanessa. Az utóbbiak a bolya gimnázium tanulói. A díjazottak mellett valamennyi versmondó emléklapot és Mikulás-ajándékot kapott. A zárszót Simon Lajos, a Zenthe színház igazgatója tartotta, kiemelve a társulat utánpótlás-nevelési terveit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában