Folyóirat

2022.11.19. 11:13

Számos értékre ráirányítja a figyelmet a Palócföld legújabb száma

Cs. B.

 A megyei jogú város önkormányzata fenntartásában és a Balassi Bálint Megyei Könyvtár kiadásában megjelenő irodalmi, művészeti és közéleti folyóirat immár a 68. évfolyamában jár. A közelmúltban napvilágot látott 2022/3-as számot az utóbbi időkben megszokottá vált rovatrend alapján szerkesztették. Az irodalmi jelleget biztosító szépírások sorába ezúttal két figyelemre érdemes, Majoros István, illetve Zentai László tollából fogant regényrészlet is bekerült. Salgótarján várossá nyilvánításának 100., azaz centenáris évfordulójáról Baráti Ottó egy készülő memoár emlékmorzsáinak tényeken alapuló, de személyes, szubjektív élményeit is hangsúlyozó dolgozat 2. részével emlékezik meg. 

Mint közismert, a közelgő 2023-as január két irodalmi zseni, Petőfi Sándor és az erősen nógrádi kötődésű Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóját is magában foglalja. Ezúttal Praznovszky Miklós Ferenc a Petőfi-bicentenárium jegyében vesz számba néhány, az úgymond kerek – az 50., a 75., a 100., a 150., és a 175. – évfordulókon, különböző lapokban megjelent emlékezést. 

A Néprajz című rovatban egy harmadik, értelemszerűen kevésbé ismert évfordulóról is szó esik. Vasvári Zoltán a hazai cigányság egyik jeles kutatójára, a 1924 és 1962 között élt Erdős Kamillra hívja fel a figyelmet. Az In Memoriam rovat természetesen ugyancsak emlékezik: Ádám Tamás az idén elhunyt Görgey Gábor íróval készült egyik utolsó interjúját teszi közzé. 

Minden lapszámnak fontos eleme a képzőművészeti rovat, minthogy abban az aktuális események – mint például Botos Zoltán idei salgótarjáni kiállításának méltatása – mellett általában ebben kap helyet a lap borítóin szereplő művek alkotója művészetének elemzése. Ez alkalommal az erdélyi származású Zilahi Nono grafikai munkáit vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában