Fény varázsában

2022.10.22. 19:48

Remek üveggyári mesterektől sajátította el a szakmát a tarjáni szakember, aki edzőként is bizonyított

Még sokan emlékeznek arra az időre, amikor a nógrádi megyeszékhelyen működő üveggyárak forró kemencéje mellett több ezren formálták a folyékony anyagot. A cégek azonban bezárták kapuikat, így a helyi üvegmunkások az ország más pontjain vagy külföldön kamatoztatják tudásukat. Tóth Zsolt Salgótarjánban tanulta a mesterséget, majd hosszú évekig itt is dolgozott. Ma egy szlovákiai vállalatnál készíti nagy gonddal az üvegtárgyakat, emellett művészi alkotások is kikerülnek a keze alól.

Gulyás Edina

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az Egyesült Nemzetek Szövetsége 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Ennek kapcsán hazánkban is kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét. A programok sorába kapcsolódik az a kiállítás, amit a Magyar Üvegművészek Társasága rendezett meg a Szent István-bazilikában. Ezen a tárlaton láthatják az érdeklődők Lendvai Péter képzőművész alkotásait is, amit James Carcas, Európában is elismert szakemberrel és Tóth Zsolttal, a salgótarjáni üvegmesterrel közösen készítenek. 

A szakember úgy véli, ez az egyik legnehezebben tanulható szakma, igazán csak a gyakorlat során lehet elsajátítani
Forrás: Beküldött

– Édesanyám az Öblösüveggyárban dolgozott, az ő javaslatára döntöttem úgy, hogy ezt a szakmát választom. Ahogy a bányászok, úgy az üvegiparban dolgozók iránt is nagy volt korábban a kereslet. Egyik tevékenység sem könnyű, ezért ezeket jól megfizették – mesélte a kezdetekről Tóth Zsolt, aki azt is elmondta, hogy a pályához szükséges képzés is Salgótarjánban zajlott, majd a középiskola elvégzését követően munkába állt. 

Abban az időben még igen nagy létszámmal működött az üveggyár, mintegy kétezren dolgoztak ott. A fiatal szakember is több mint húsz évet töltött a nógrádi megyeszékhelyen, előbb az Öblösüveggyár, majd annak utódja, a Tarján Glass Kft. alkalmazottjaként. A helyi gyárak megszűnését követően azonban a környéken nem maradt lehetőség a szakma képviselőinek, így Tóth Zsolt Szlovákiában helyezkedett el. 

Magas minőséget várnak el tőle

– Korábban Salgótarjánban a világhírű Versace cég, valamint a Porsche megrendelésére készítettünk különleges kelyheket, rendkívül magas színvonalon. A jelenlegi munkahelyemen is magas minőségű kelyheket gyártunk, amit egész Európában forgalmaznak – közölte a szakember. – Emellett Parádsasvárra rendszeresen járok bemutatót tartani, ahol az üveggyártás folyamatába kapnak betekintést az érdeklődők. A harmadik projekt pedig, amiben szintén részt veszek, a fent említett kiállításon is látható képzőművészeti alkotások készítése. 

Mint mondta, James Carcass művész tápiószecsői magánhutájában gyártják a különleges munkákat, amelyeknek Lendvai Péter egyetemi tanár a szellemi atyja. Az iparművész különböző állatformákat álmodott meg, amelyekhez rézmaszkokat alkot. A szobrok testét Tóth Zsolt állítja elő üvegből, a fejet pedig James Carcas készíti el. Az érdeklődők a Szent István-bazilikában megtekinthetik a közös munka eredményét. 

– Nógrád megyében már nincs üvegipari képzés, úgy vélem, hogy ez az egyik legnehezebben tanulható szakma, amit igazán a gyakorlat során lehet elsajátítani. Salgótarjánban nekünk még remek mestereink voltak, Molnár Sándortól, Költő Ferenctől és Gyenes Józseftől lestük el az üveg megmunkálásának lépéseit – hangsúlyozta Tóth Zsolt. – Nekik is köszönhető, hogy korosztályom jó része üvegmester lett. Még 2008-ban,

Finnországban, a méltán világhírű Ittala cégnél részt vettünk egy üvegművészeti versenyen, amire számos országból érkeztek. A magyar csapat tagjainak munkát ajánlottak, a többiek kint is maradtak. A családom miatt döntöttem úgy, hogy hazajövök.

Női futsaledzőként is nagyon szép eredményeket ért el a csapattal
Munkája mellett a sport is fontos szerepet játszik Tóth Zsolt életében. A salgótarjáni női futsalcsapat edzőjeként tevékenykedett.
– Tizennégy éven keresztül dolgoztam a csapattal, edzői diplomám is van. Kozma Mihály és Turzó József egykori és jelenlegi futsalválogatott szövetségi kapitányoktól tanultam, amire büszke vagyok. Előbbitől elméleti, utóbbitól gyakorlati képzést kaptam. Szép eredményeket értünk el, NB II. és az NB I.-ben is szerepeltünk. 2017-ben megkaptuk Salgótarján önkormányzatától az Év Legeredményesebb Csapata elismerést, én pedig edzőként vehettem át a kitüntetést – sorolta Tóth Zsolt, aki arra is kitért: – Ma már csak a saját örömömre focizok, de folyamatosan játszom bajnokságokban is. Büszke vagyok arra, hogy a korábbi egyesület által három helyi lány is a válogatott keretig jutott. 
Mint mondta, edzői munkáját Horváth Szabolcs nagyban segítette. A sportág sokat köszönhet neki, ugyanis az elmúlt években és ma is mindent megtesz a megyei női futsalért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában