Filmfesztivál

2022.09.26. 19:53

Bátonyterenyei kötődésű tagja is volt a miskolci filmfesztivál bírálóbizottságának

Az észak-magyarországi megyeszékhelyen a közelmúltban fejeződött be a 18. alkalommal megtartott Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál. Az idei eseménynek nógrádi vonatkozása is volt, minthogy a kisterenyei Osgyáni Gábor is tagja volt a dokumentumfilmes szekció zsűrijének.

Cs. B.

Osgyáni Gábor kisterenyei kötődésű

Forrás: Nool.hu

Az észak-magyarországi megyeszékhelyen a közelmúltban fejeződött be a 18. alkalommal megtartott Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál, amely az elmúlt évek során Magyarország legjelentősebb filmes szemléjévé nőtte ki magát egy olyan kezdeményezésből, amely eredetileg a hazai fiatal filmesek bemutatkozásának fórumaként jött létre. Ezen az egyébként nem lebecsülendő célon fokozatosan lépett túl ez az immár határainkon kívül is joggal számontartott kulturális program, amelynek minden évben részét képezi a város szülöttének, az Oscar-díjig eljutott Pressburger Imre forgatókönyvíró, producer emléktáblájának megkoszorúzása is. Nem mellesleg a fesztivál fődíja szintén az ő nevét viseli.

Az idei Cinefestnek nógrádi vonatkozása is volt, minthogy az 1977-ben Salgótarjánban született, de gyermek- és fiatalkora révén szorosan Bátonyterenye kisterenyei városrészéhez kötődött Osgyáni Gábor is tagja volt a dokumentumfilmes szekció zsűrijének. Meghívását eddigi munkássága, elismertsége révén érdemelte ki.

Osgyáni Gábor
Osgyáni Gábor több díjjal, elismeréssel büszkélkedhet
Forrás: Beküldött

Az érettségi vizsgát a nógrádi megyeszékhelyen tette le a kereskedelmi szakközépiskolában, de már akkor is kiderült, hogy a jövőjét másként képzeli el. Nagyon érdekelte a történelem, azon belül is a huszadik század magyar vonatkozású, nem egyszer sorsfordító eseménysora. E kérdéskör tanulmányozásához az elméleti hátteret a Miskolci Egyetem kulturális antropológiai szakán megszerzett diplomája jelentette számára. Területfejlesztő főfoglalkozása mellett mintegy húsz esztendeje foglalkozik dokumentumfilmek készítésével. Számos díjat, elismerést is kapott rendezőként, társalkotóként, producerként, gyártásvezetőként vagy éppen riporterként. Azzal a tervével, amely keretében az I. világháború dél-tiroli illetve észak-olasz színterein harcolt magyar katonák sorsát igyekszik nyomon követni, elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíját.

Portálunkon is többször hírt adtunk már Osgyáni Gábor sikereiről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában