Kötődés

2022.06.02. 07:50

Életmű-kiállítás tiszteleg a képzőművész munkássága előtt Balassagyarmaton

Az MNM Palóc Múzeumában az elmúlt hét végén nyílt meg a Balassagyarmathoz hosszú éveken át kötődő Pénzes Géza képzőművész életmű-kiállítása.

Szenográdi Ferenc

Témáit tekintve közel áll hozzá az ember. Most Nagymaroson él, ahol továbbra is készít képeket

Forrás: Sz.F., NMH

A tárlat kurátora Dr. Csordás Pál, az 59 alkotást pedig Csemniczki Zoltán rendezte kiállítássá. A nagytermet zsúfolásig megtöltő közönséget Dr. Lengyel Ágnes, a múzeum igazgatója köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számban megjelentek a városhoz kötődő művész tárlatán, valamint, hogy Nógrád megye több alkotója is jelen van az eseményen, többek között Földi Péter, Nagy Márta, Sz. Végh Erzsébet, akiknek az alkotásaiból már szintén rendeztek kiállítást az intézményben. Ezután Skuczi Nándornak, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökének is megköszönte, hogy jelenlétével megtisztelte a rendezvényt. 

Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat polgármestere, megnyitójában előbb Pénzes Géza életútját vázolta fel. Kiemelte, hogy az alkotó számára mindig a tanítás volt a legfontosabb, de oktatói munkáját végigkísérte a művészi tevékenysége. Úgy vélte, hogy Pénzes Géza megyénk egyik legjobb grafikusművésze, amiről a kiállításon látható művei is tanúskodnak. Kifejező, művészi akvarellek, olajfestmények, valamint fotók is szerepelnek a tárlaton. A képek központi témája az ember és az alkotó világba vetett hite. 

Dr. Csordás Pál, a kiállítás kurátora elmondta, hogy régi, baráti szálak fűzik Pénzes Gézához, akinek pedagógiai elhivatottságáról, munkája iránti elkötelezettségéről is szólt. 

A kiállítás megnyitóját követően Pénzes Géza portálunknak elmondta, hogy egész életében a tanítást tartotta a legfontosabbnak, de amellett a művészi munkái, a grafika, a festészet, a fotózás is mindig jelen volt a hétköznapjaiban. Hugyagon született, gyermekként ott is élt, majd Balassagyarmaton érettségizett. Volt rajztanára, Farkas András korán felismerte tehetségét, heti két alkalommal járt hozzá különórára. A szegedi főiskola rajz szakára felvételizett, ahová a 96 jelentkező közül 12 főt vettek fel. 

A diploma megszerzését követően Hugyagon telepedtek le feleségével, s a szomszédos faluban, Őrhalomban tanított. Később felkérték, hogy tanítson Balassagyarmaton, a Dózsa György Általános Iskolában. Ember Csaba, a városi zeneiskola igazgatója ösztönzésére képzőművészeti tagozatot hoztak létre az intézményben. Az ott eltöltött évek alatt 462 diákot tanított, s 44 olyan fiatal került ki a kezei alól, akik grafikusok, festők, iparművészek vagy rajztanárok lettek. 

Pénzes Géza elmondta, hogy pedagógiai munkáját végigkísérte az alkotás, mindig szeretett rajzolni, festeni, fotózni. Témáit tekintve közel áll hozzá az ember. Nyugállományba vonulását követően, a diákjaival közös kiállításon búcsúzott Balassagyarmattól és az iskolától. Jelenleg Nagymaroson él, ott alkot és dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában