Finomságok

2022.05.15. 17:40

Felsorakoztak Béren a legjobb megyei termelői sajtok (fotók)

Kiválasztották a legjobb sajtokat a településen megrendezett megyei sajtvásáron és versenyen, amelyen a gasztronómia szerelmesei számos termelő finomságát megkóstolhatták.

Nagy Orsolya

Kicsik és nagyok is egyaránt szívesen kóstolták a finomságokat

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Dr. Molnár Lajos, az esemény szervezője elmondta: céljuk lehetőséget biztosítani a termelőknek, hogy azok minél szélesebb körben megismertethessék áruikat. Idén az érdeklődők a sajtok mellett megkóstolhattak a különféle mézeket, de voltak hústermékek és aszalt gyümölcsök is.

– Az esemény lehetőséget nyújt arra is, hogy szűkebb hazánk kistermelői és sajtkészítői zsűriztessék termékeiket a Sajtkészítők Egyesületének képzett bíráival, így részletes képet kaphatnak az áruik minőségéről is. A legjobbak pedig arany-, ezüst- és bronzéremben részesültek – fejtette ki Urbán Tibor szervező.

Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum vezetője – csakúgy, mint tavaly – idén is részt vett áruival a rendezvényen, egyebek mellett a szamárból és bivalyból készült kolbásszal és szalámival mutatkozott be. Mint mondta, fontos ez a rendezvény, hiszen így a megyei termelők minőségi készítményeiket népszerűsíthetik, amelyeket ezután keresni is fognak majd a vásárlók a jövőben is.

Maszlikné Illés Ágnes családi gazdaságuk több termékével – sajttal és vajjal – is nevezett a versenyre. Saját tapasztalata szerint a vásárlók körében a parenyica a legnépszerűbb. Kiemelte, hogy az efféle összejövetelek jó alkalmat adnak arra, hogy a termelők tapasztalatot cseréljenek egymással, hiszen az elmúlt két évben a pandémia miatt nem igazán volt erre lehetőség.

Bánfi Anna, az eseménynek otthont adó vendéglátóhely tulajdonosa szeret a helyi termelőkkel dolgozni. Mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egészséges alapanyagokat használjanak, s így a vendégek elé is minőségi ételek kerüljenek. Emellett a rendezvény tükrözi, hogy összefogással megannyi sikert el lehet érni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában