Élmények

2022.03.06. 13:48

Negyvennégy éve a vegyes kar tagja a szécsényi asszony, mára már családként tekint rájuk

Jövőre lesz ötven éve, hogy a városban megalakult az Erkel Ferenc Vegyeskar. Az alapító tagok közül ma már csak Máté Józsefné, Velenczei Antalné, Konrád Istvánné a kórus tagjai. Varga Lászlóné ugyan nem tartozik az alapítók közé, de 1978-tól ő is aktív tagja a csoportnak.

Szenográdi Ferenc

Varga Lászlónét feltölti a fellépések sikere, a közönség szeretete

Forrás: NMH

– A szomszédom, Ocskó Lajosné, akkor már tagja volt a kórusnak, ezért többször hívott engem is, de eleinte ellenálltam a kérésének. 1978 tavaszán azonban hallottam egy hangversenyüket a helyi múzeumban, ami nagy hatással volt rám. Ezután elhatároztam, hogy én is belépek a baráti társaságként működő csoportba. Az akkori karnagy, Leukó József örömmel fogadott, s a meghallgatás után az altszólam tagja lettem. Azóta is itt énekelek – emlékezett vissza Varga Lászlóné. 


Nem állt tőle távol az éneklés, hiszen gyerekkora óta örömmel énekelt, általános iskolás korában tagja volt a Ferencsik János által vezetett iskolai kórusnak.  Sok szép élményben volt részünk az elmúlt negyvennégy év alatt. Együtt örültünk az elismeréseknek, boldogsággal töltött el minket, amikor megkaptuk az ezüst minősítést, majd később az aranyat. Azóta már számos arany minősítéssel rendelkezünk. Azt mondhatom, hogy a kórus tagjai egy nagy családként tekintenek egymásra, az éneklés szeretete mellett a barátság is összetart bennünket – vélekedett. 
Az elmúlt közel ötven év alatt számos hazai és külföldi fellépés fűződik az Erkel Ferenc Vegyeskar nevéhez. Ezek mind szép élményt jelentenek a kórus énekesei számára. 
Eljutottunk olyan helyekre, ahová egyébként valószínű, hogy soha az életben nem lett volna lehetőségünk. Többször jártunk Lengyelországban, Szécsény testvérvárosában, Nipolovicében, Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában – sorolta Varga Lászlóné. 


Talán a legmeghatározóbb útjuk volt, amikor Olaszországban vendégszerepeltek, a kórus valamennyi tagja kitörölhetetlen emlékként idézi fel az ottani fellépést. 


Varga Lászlóné kiemelte, hogy elismeréssel tartoznak Leukó Józsefnek, Borda Istvánnak és jelenlegi karnagyuknak, Lévárdi Beátának, aki 1994 óta vezeti a kórust. Szakmailag összefogja a csoportot, számos fellépést szervez számukra, pályázatokat ír, hogy minél több helyre eljuthassanak. 
– A családom támogatja az énekkari szerepléseimet. A férjem autóval levisz a heti próbákra, amit a művelődési házban tartunk. A fellépések sikere, a közönség szeretete az, ami mindig feltölt bennünket, újabb és újabb erőt ad. Ameddig csak erővel bírom, szeretnék a kórus rendelkezésére állni – mondta. 


Varga Lászlóné egyébként a kórus gazdasági vezetője is egyben. Ő kezeli a tagok anyagi hozzájárulását, a szponzorok támogatását, amivel a kirándulásokra, távolabbi fellépésekre utaznak. – Az elszámolás mindig pontos – jegyzi meg, majd hozzáteszi: boldog, mert az elmúlt negyvennégy év alatt mindig azt tette, ami kedves a szívének, amivel a közönséget zenei élményhez juttatják a kórus tagjaival. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában