Művészet

2022.02.05. 21:36

A szécsényi énekesnek a zene teszi teljessé az életét

„Az éneklés során az a célom, hogy a zeneszerző örömét, gondolatait is tolmácsoljam a hallgatóknak. Életünk alfája és omegája a zene, kifejezi örömünket, bánatunkat” – vallja Jambrik Zsolt, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar és a Vissi d’Arte Művészeti Együttes tagja.

Szenográdi Ferenc

Jambrik Zsolt két együttesben is énekel

Forrás: Szenográdi Ferenc/NMH

Jambrik Zsolt általános iskolás korában mindig izgatottan várta az énekórákat, s már akkor megérintették őt Bach, Haydn, Mozart, Beethoven és Vivaldi művei. A nagy zeneszerzők műveit azóta is örömmel tolmácsolja a hallgatóságnak. 

Lévárdi Beáta, a balassagyarmati alapfokú művészeti iskola ének szakos tanára felismerte Jambrik Zsolt adottságait, s rábeszélte, hogy fejlessze tovább tudását. Ő megfogadta a tanárnő javaslatát s jelentkezett a balassagyarmati alapfokú művészeti iskola klasszikus ének szakára, ahol Lengyel Judit tanította. Később Lengyel Judit Salgótarjánba került, s Barta Enikő lett az új mestere. Mindkét mesteremnek és Lévárdi Beátának köszönhetem, hogy énekes lettem, hálával tartozom nekik – mondta Zsolt, aki aztán tagja lett a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskarnak is. A kórus basszus szólamának meghatározó egyénisége, emellett felvállalta a kórus szóvivői szerepét is Kiss Gabriellával karöltve. Ők ketten minden fellépés alkalmával ismertetik a felcsendülő művek keletkezésének körülményeit, illetve az adott művek zeneszerzőinek életét. 2012-ben azzal a céllal alakították meg a Vissi d’Arte Művészeti Együttest Lévárdi Beátával és Varga Ivettel, hogy minél szélesebb körben megismertessék és megszerettessék a klasszikus zenét. Iskolákba, templomokba, kultúrházakba, múzeumba szerveznek azóta is előadásokat. Jambrik Zsolt elmondta, hogy sok szép élményben volt részük a kórus többi tagjával. 

A két együttesben is éneklő fiatalember Balassagyarmaton él és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatalának ügyintézője. Most fejezte be tanulmányait, amelynek során jogi alapismereteket szerzett, s ahogy mondta, ez irányú tanulmányait is szeretné folytatni, csakúgy, mint az éneklés területén szerzett tudását is tovább mélyítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában