Glatz Oszkár emlékév

2021.12.03. 19:58

A Palócföld híres festőjét örökre a szívébe zárta Buják

Elkezdődött a Glatz Oszkár-emlékév Bujákon, amely során számos programmal, kiadvánnyal és rendezvénnyel tisztelegnek a faluhoz kötődő művész emléke előtt.

Nagy Orsolya

A művész fő témája a vidéki élet volt

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Glatz Oszkár festőművészre emlékeznek Bujákon 2021. október és 2022. október között, aki annyira kedvelte a falut, hogy mintegy negyven éven át alkotott itt. Varga Károlyné, a Glatz Oszkár Művelődési Központ vezetője elmondta, hogy az emlékévet idén rendezik meg első alkalommal.

– A festő jövő októberben lenne 150 éves, így ezt az évet arra szenteljük, hogy mindent, ami hozzá kapcsolódik, felelevenítünk, így emlékezve meg róla. Ezáltal minden hónapban valamilyen programmal kedveskedünk a helyieknek – közölte Varga Károlyné. Hozzátette: az alkotó születésnapján, október 13-án például a mellszobrához hoztak mécseseket óvodások, iskolások, magánszemélyek és civil szervezetek is. Másnap pedig egy ünnepi szentmisét tartottak, amelynek során Marti József atya megáldotta az elkövetkezendő egy évet, hogy az elképzelt tervek úgy valósuljanak meg, ahogy ezt szeretnék. Ez pedig sok erőt és örömet adott a szervezőknek.

A központ vezetője arra is kitért, hogy novemberben meghirdettek egy felhívást, amelynek során várják azon helyiek felajánlását, akiknek az otthonában található valamilyen festmény, rézkarc vagy grafika Glatz Oszkártól. Amennyiben több alkotás összegyűlik, akkor tavasszal kiállítás keretében mutatnák be azokat, ezáltal is közelebb hozva a festőt a faluhoz.

Varga Károlyné a további tervekkel kapcsolatban kifejtette, hogy szeretnének egy naptárat is megjelentetni a galériában lévő festményekből, valamint tavaszra egy kifestő is készül, amely mintegy tíz alkotást tartalmaz. A füzet lapjai­nak bal oldalán látható majd a festmény, a jobb oldalon pedig annak körvonalai lesznek.

Várják azon helyiek felajánlását, akiknek az otthonában található valamilyen Glatz Oszkár-mű
Fotó: L.B. / NMH

Ezen túlmenően, szintén tavasszal kirándulást is terveznek, amely során ellátogatnának a Nemzeti Galériába, ahol Glatz Oszkárnak több alkotása is látható, köztük olyanok is, amelyek Bujákot ábrázolják. Emellett megtekintik majd a művész sírját is a Farkasréti temetőben.

A gyerekek számára nyári alkotótáborral készülnek, amelyre elhívnának egy helyi alkotót, aki a csemetékkel megismertetné a festő életét és munkásságát, valamint a tájfestészetet. Utóbbi során közösen tájképet festenének. A központ vezetője kiemelte, hogy február 23-án van a művész halálának évfordulója, amelyről szintén nem feledkeznek meg. Ez alkalomból ismét felhangzik majd az a búcsúztatóvers, amelyet egykor a bujákiak felolvastak a művész temetésén.

A művész fő témája a vidéki élet volt
Fotó: H.Cs. / NMH

Ezenkívül minden ünnephez szeretnék majd valahogyan hozzákapcsolni a festőt. Az őszi zárórendezvényre pedig nagy meglepetéssel készülnek a helyiek számára.

– A bujákiak számára fontosak Glatz Oszkár alkotásai, hiszen a festményei által láthatjuk, hogyan is nézett ki száz évvel ezelőtt a településünk, és azt, hogy milyen volt az akkori élet. Ez olyan fontos örökség, amellyel emlékezhetünk a régmúltra. Elengedhetetlen, hogy ezeket az értékeket a gyerekek is megismerjék – hangsúlyozta Varga Károlyné, aki a programokkal örömet szeretne szerezni a lakosoknak.

Büszkék a faluban található egyedülálló Glatz Oszkár-gyűjteményre

Glatz Oszkár 1872. október 13-án született Budapesten. Életműve legnagyobb részét a falusi életet ábrázoló képek és portrék tették ki. A festőművész több tíz éven át alkotott Bujákon, elvarázsolta őt a táj szépsége és a helyi népviselet. A lakosok a mai napig méltán büszkék a gyűjteményre, amely még 1983-ban érkezett a településre. Azóta a Nógrádikum címet is elnyerték vele. Az érdeklődők egész évben megtekinthetik a mintegy negyven festményből álló tárlatot, amelyekből négyet a művész felesége, egyet pedig a fia készített. A kiállítás sokakat vonz, hiszen külföldről is érkeztek már érdeklődők, hogy meg­tekinthessék.

Molnárné Bódi Piroska tárlatvezető korábban lapunknak elmondta, hogy számukra ez az anyag felbecsülhetetlen értéket képvisel. A művész fő témája a vidéki élet volt, saját magáról is úgy vélekedett, hogy parasztfestő. A tárlat­vezető kiemelte: ez a gyűjtemény olyan kincs, amely még a muzeológus szakemberek szerint is nagyon ritka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában