tehetség

2021.10.26. 19:45

Modelljei belső tulajdonságait is tükrözik a tarjáni fotós képei

Az erdélyi születésű Sziszik Dániel kilenc évvel ezelőtt vált a fotózás rabjává, képeinek középpontjában leginkább az ember áll. A jelenleg Salgótarjánban élő fényképésznek a közelmúltban nyílt meg a legújabb tárlata a József Attila Művelődési Központban. A kiállítás október 27-ig, azaz szerdáig még megtekinthető.

Gerhát Karina

Sziszik Dániel

Fotó: Beküldött

– Szilágy­som­lyón születtem, a fiatalságom egy részét ott töltöttem, majd 25 évesen gondoltam egyet és Magyarországra jöttem. Az erdélyi barátok közül már többen itt dolgoztak, hát gondoltam, én is szerencsét próbálok. Azt terveztem, egy hónapot maradok, ebből több mint 20 év lett – mondta Sziszik Dániel. Hozzátette: először Egerben élt, majd Budapestre költözött, ahol 16 évig lakott. 2018-ban azonban a szerelem bekopogtatott az életébe, s akkor szíve Salgótarjánig húzta.

Sziszik Dániel
Fotó: Beküldött

Először a természetet örökítette meg

– A fotózás 2012 végén vált az életem részévé, amikor egyik barátom, aki Amerikában élt korábban, megmutatta néhány fényképét, illetve a munkaeszközét is megtekinthettem. Akkor megmozdult bennem valami. Akkoriban a zenélés volt az életem, amiből azonban egy kicsit már kezdtem kiábrándulni. Zenekarokban játszottam, de szinte folyamatosak voltak a tagcserék, illetve több emberhez is alkalmazkodni kellett, ami nem volt könnyű. Idővel belefáradtam, ezért olyan kreatív elfoglaltságot kerestem, amiben örömömet lelem, és nem függök senkitől. Ezért vettem egy gépet, amivel elkezdtem fotózgatni a természetet, az állatokat, ami éppen megtetszett. Természetesen eleinte szinte semmit nem tudtam a szakmáról. Aztán beleástam magam. Évekkel később elvégeztem egy fotósiskolát, továbbá Szipál Márton magyar–amerikai fotóművésztől is volt szerencsém személyesen tanulni, akit az egyik nagy példaképemnek tartok.

Esküvőkön is megvillant a tehetsége

– Az első pár jobb képemet kitettem a közösségi oldalra, ahol többen is megdicsértek, és ebből merítettem egy kis önbizalmat. Ezután különféle fotóscsoportokhoz csatlakoztam az interneten, ahol pedig már jöttek a kritikák. Azonban ezek nem törtek le, mert sokat lehet tanulni belőlük. Persze nem mindegyiket kell megfogadni, általában megnézem, ki mondja, milyen fotós múlttal rendelkezik, és úgy viszonyulok hozzá – tudtuk meg Sziszik Dánieltől, aki az elmúlt években rengeteg esküvőn is megvillantotta már fotós tehetségét.

Kérdésünkre, hogy honnan jött az esküvői fotózás, azt felelte, eleinte csak kereste az útját, hogy mi érdekli a legjobban.

– Kezdetben nem nagyon találtam modelleket, akiket fotózva lehetett volna gyakorolni, akkoriban inkább a természetről készítettem képeket. Aztán részt vettem a PhotoExpo elnevezésű eseményen, ahol modelleket is lehetett fotózni. Próbáltam a legjobb pillanatokat elkapni, aztán az elkészült képeket elküldtem nekik, s pozitív visszajelzéseket kaptam. Ekkor rájöttem, hogy ezt szeretem csinálni, így elkezdtem építeni a portfóliómat, és sok fiatal lányt fotóztam. Utána jöttek a családi fényképek, majd az esküvői fotózással is megpróbálkoztam. Viszont az utóbbi már sokkal bővebb tudást igényel.

A fotózás 2012 végén vált Dániel életének részévé
Fotó: Beküldött

Megismételhetetlen pillanatokat kell elkapni

– Az esküvő ugyanis magába foglalja a kreatív fotózást, amin beállított képek születnek, tehát kiváló portréfotókat kell készíteni. Ezenkívül a szertartásokon gyorsan és tökéletesen kell megörökíteni az eseményeket, nem lehet lemaradni egy-egy megismételhetetlen pillanatról, például a gyűrűhúzásról. Ezeken kívül kommunikálni is tudni kell az emberekkel, ami régebben nekem elég nehezen ment, mára azonban belejöttem. Mindezeken túl az is fontos számomra, hogy egy-egy kép az emberi külsőt és a belsőt egyaránt visszaadja – emelte ki Sziszik Dániel.

Mint megtudtuk, 2018-ban, amikor Salgótarjánba költözött, csatlakozott a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesülethez, hiszen fontosnak érezte, hogy tartozzon valahová. Budapesten is tagja volt már egy ilyen klubnak, ahol nyomtatott formában kellett leadni a képeket különböző témakörben.

A modellek fotózását először egy különleges eseményen próbálta ki
Beküldött fotó

A kézzel fogható képek az igaziak számára

– Ez hatalmas újdonság volt számomra, hiszen addig az összes munkámat csak a monitoron láttam. Onnantól kezdve azonban, amikor megtekinthettem a saját képeimet nyomtatott formában, majd megnyílt az első kiállításom, rájöttem, hogy a kézzel fogható fényképek az igaziak. Teljesen más úgy nézegetni, mint a telefonokon, számítógépeken. A jelenlegi kiállításomon közel hatvan portré tekinthető meg. Arra törekedtem, hogy a fotókon szereplő emberek ne csak szépen legyenek megfotózva, hanem valami érzelmet is tükrözzenek, s valami pluszt adjon a nézőknek az alkotás. A kiállított portrék jelentős része 2018-ig készült, mostanában ugyanis nem igazán volt időm bővíteni a portfóliómat. Nagy örömömre különféle felkéréseknek teszek eleget – hangsúlyozta Sziszik Dániel, akitől azt is megtudtuk, hogy újabb kiállítások is a tervei között szerepelnek, amelyek szintén embercentrikusak lesznek, továbbá egy fotóstúdiót is ki szeretne alakítani a jövőben.

Ma is tanul még

– Nagy öröm számomra, hogy három évvel ezelőtt csatlakoztam a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesülethez, hiszen ilyen környezetben lehet igazán fejlődni. Onnantól, hogy valaki tagja lesz a klubnak, dicséretet, illetve kritikát egyaránt kap, de mindkettő a javára válhat. Ezeknek köszönhetően azonban rengeteget tanulhat az ember, ezért is jó a klubhoz tartozni. Azt gondolom, sokkal több kezdő fotósnak kellene csatlakoznia hozzánk annak érdekében, hogy legyen valamilyen kiindulási pontjuk, megtanulják az alapokat, szabályokat. Gondolok itt többek között arra, hogyan érdemes egy képet megszerkeszteni. Úgy vélem, ha valaki valamit el szeretne érni ebben a szakmában, olyan környezetbe kell, hogy bekerüljön, ahol nála jobbaktól tanulhat. Így sokkal több minőségi fotós lenne Nógrád megyében is – emelte ki Sziszik Dániel. Hozzátette továbbá: a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület minden csütörtökön, 17 óra 30 perctől összejöveteleket tart, amelyeken különféle programokkal várják a tagokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában