fiatal művészek

2020.11.15. 15:30

Sikerélményt ad, a készséget is javítja a művészeti oktatás

Dorogházán, a Móra Ferenc Tagiskolában hosszú évek óta biztosítják már a művészeti oktatás lehetőségét a diákok számára. Az itt tanuló gyerekek számos művészeti ágban kipróbálhatják képességeiket, és a nekik leginkább tetsző mellett dönthetnek. Ezáltal fontos sikerélményekhez jutnak, amellett, hogy különböző készségeik is fejlődnek.

Gulyás Edina

Huszonnégy pedagógus segítségével több mint ötszáz gyerek sajátíthatja el a különböző művészeti ágak alapjait

Forrás: NMH-fotó

A helyi iskolában már tizenkét éve van arra lehetőség, hogy az ide járó diákok különböző művészeti ágakban próbára tegyék képességeiket. Ekkor csatlakoztak ugyanis a kazári Aba Sámuel Általános Iskolához, amely alapfokú művészetoktatási intézményként működött. Ebből kifolyólag adódott a lehetőség, hogy a dorogházai Móra Ferenc Tagiskolában is biztosítják a művészeti oktatás lehetőségét.

– Kezdetben két terület, a tánc és dráma, illetve a képző- és iparművészet tanszak közül választhattak a tanulóink, előbbit Feketéné Danyi Andrea, utóbbit Varga Dóra oktatta – tájékoztatta a portálunkat Balázs Beáta, a Móra Ferenc Tagiskola vezetője, aki azt is kifejtette: – Később a fenti két lehetőség a népi tánccal bővült, amit Szolnoki Borbála, illetve később Farkas Rózsa tanított a gyerekeknek.

Mint mondta, négy évvel ezelőtt azonban megszűnt a dráma tanszak. Majd a népi táncot oktató tanár szülési szabadságra ment – és mivel sajnos az egész megyében hiány van ezekből a szakemberekből – így már nincs, aki megmutassa a lépéseket.

Huszonnégy pedagógus segítségével több mint ötszáz gyerek sajátíthatja el a különböző művészeti ágak alapjait

– Idén azonban a különféle szervezeti változásoknak és átszervezéseknek köszönhetően iskolánk a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolához csatlakozva, új lehetőségekkel gazdagodott – közölte az tagintézmény-vezető, hozzátéve: – Szeptembertől diákjaink a képző- és iparművészeti tanszak mellett már népiének-, népihegedű- és az ezekhez szükséges szolfézsórákra is járhatnak.

Balázs Beáta azt is kifejtette: a bátonyterenyei iskolából Dorogházára járó oktató, Fekete Krisztián és Ho­ninger László igen színvonalas oktatást biztosítanak a diákoknak, ezen túl tökéletesen megtalálják a közös hangot minden ide járó gyermekkel.

– Amellett, hogy a művészeti oktatás számos készséget fejleszt, sok diáknak sikerélményt is jelent. Hiszen vannak, akik ezekben a tárgyakban találják meg az önkifejezés lehetőségét, ezeken az órákon tudnak igazán kibontakozni – hangsúlyozta Varga Dóra képző- és iparművészetet oktató pedagógus, aki azt is elmondta: – Szinte minden megjelenő rajzpályázatra neveznek a diákjaink, sokszor szép sikereket érnek el, országos versenyeket nyernek. Az elkészült alkotásokból rendszeresen rendezünk kiállításokat az iskola falain belül, de azon kívül is.

Mint mondta, a szeptembertől igénybe vehető zenei oktatás pedig az iskolai és a falusi rendezvények műsorát gazdagítja, hiszen a diákok fellépése nemcsak Dorogházán, hanem a környező települések ünnepségein is nagy sikert arat.

Varga Dóra arról is beszámolt, hogy az iskola alsó tagozatának minden tanulója jár valamilyen művészeti tanszakra. Ennek árát két település, Dorogháza és Nemti önkormányzata minden ott élő diáknak kifizeti. A más községekből járó tanulók esetében a szülőket terheli ez az összeg. Azonban vannak, akik szociális okokból mentesülnek a tandíj alól.

Immár önálló intézményként működik a bátonyterenyei Erkel iskola

Az idei év szeptemberét megelőzően az Erkel Ferenc iskola a bátonyterenyei Bartók Béla iskola tagintézményeként működött. Azonban a különböző országos átszervezéseknek köszönhetően a tanév kezdetétől ez megváltozott. – Szeptember elsejétől Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolaként, önállóan működik az intézmény – fogalmazott Kerekes Gábor, igazgató, aki azt is elmondta: – Öt telephelyen, Dorogházán, Mátranovákon, Ságújfaluban, Kazáron és a kisterenyei településrészen, a Kossuth Lajos iskolában biztosítjuk a művészeti képzést. Emellett a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános iskolában is adunk órákat. Kerekes Gábor arra is kitért: több mint ötszáz gyerek sajátíthatja el ezáltal a különböző művészeti ágak alapjait. Tanulhatnak néptáncot, báb- és színjátszást, drámát, klasszikus zenét, népi zenét és képzőművészetet. Az intézményben 24 pedagógus látja el a feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában