muzsika

2020.06.09. 14:37

Nem csak a klasszikusokra fúj, szaxofonokból koktélt is kever a gyarmati énekes

A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára Barát Attila Kárpátalján, Beregszászon született. 1992-ben költözött Szécsénybe, azóta tanít a zeneiskolában.

Szenográdi Ferenc

Barát Attila saját stúdiójából játssza fel növendékeinek a megtanulandó hanganyagot

Forrás: NMH

Barát Attila nyolcéves volt, amikor édesanyja zeneiskolába íratta őt. Klarinéton kezdett tanulni, de eleinte csak szülői ráhatás miatt. Három év múlva azonban ráérzett a zene ízére. Sorra nyerte korosztályának klarinétversenyeit. Tanárai és édesanyja arra biztatták, hogy a zenei pályát válassza. Így aztán sikeresen felvételizett a zenei szakközépiskolába, amit kitüntetéssel végzett el.

A következő lépés a zeneakadémia lett volna. A katonáskodás négy éve azonban – amelyet az akkori szovjet hadseregben töltött – megtörte a zenei pályafutását. Leszerelését követően aztán a Kijevi Zeneművészeti Egyetemen tanult. Így lett zenész és zenepedagógus. Kedvenc zeneszerzői: Mozart, Beethoven, Vivaldi, majd ahogy korosodott, egyre inkább megszerette Bachot.

Eleinte Kárpátalján tanított, ahol iskolai kórust vezetett. Majd kilencéves Kárpátaljai tanítást követően 1992-ben áttelepült hazánkba, Szécsénybe. Azóta a balassagyarmati alapfokú művészeti iskola tanára. Jelenleg 18 diákjának furulya, klarinét, szaxofon hangszeres oktatást tart. Mindig is fontosnak tartotta a csoportos zenélést, ezért tanítványaiból kamarakórust alakított. Évente 25-30 fellépésük van iskolai, városi és regionális rendezvényeken.

Barát Attila saját stúdiójából játssza fel növendékeinek a megtanulandó hanganyagot
Fotó: NMH

Attila a kialakult krízishelyzetben is tovább tartja a kapcsolatot tanítványaival.

– Az interneten keresztül állandó kapcsolatban állok a diákjaimmal, a házi feladatot mindennap személyre szabottan közlöm velük. A lakásomon egy kisebb hangstúdiót rendeztem be, ahol minden tanulónak feljátszom a megtanulandó hanganyagot. Számomra a zene és a zene oktatása több mint hivatás, azt mondatom, ez a hobbim is. A fiatalok számára nagyon fontos a zene és a többi művészeti tantárgy, mert a művészetnek felbecsülhetetlen személyiségformáló ereje van – mondta. Barát Attila több hangszeren játszik, s a klasszikus zene mellett egyéb műfajokat is kedvel.

– Egyik kedvenc hangszerem a szaxofon. Szinte adja magát, hogy ne csak a komoly műfajban kapjon teret. Jellegzetes hangjával a könnyebb műfajokban tud igazán kiteljesedni – magyarázta a zenetanár, aki már számtalan zenekarban játszott. Jelenleg a Szaxi Koktél zenekar művészeti vezetője, énekese és szaxofonosa.

Barát Attila a zeneoktatásban végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kitüntetését.

– Szeretném, ha mielőbb véget érne a koronavírus által kialakult helyzet, és ismét a régi kerékvágásba zajlana az életünk. Várom, hogy személyesen is találkozhassam a tanítványaimmal, kollégáimmal, valamint, hogy újra lehessen koncerteket adni, zenei rendezvényeket tartani – mondta befejezésül.

Címkék#szaxofon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában