színművész

2020.02.04. 17:20

A „magyar Belmondoként” is ismerhetik a Zenthe színészét

„A magyar Belmondo”. Ez egy önvallomásos monodráma címe, amelyet Baksa Imre – Rába Rolanddal közösen – írt és vitt színre 2011-ben Budapesten a Kino Cafe moziban. Az a csaknem végzetes autóbaleset adta a témáját, amelyet a színművész 2005-ben élt át és szenvedett meg hosszú hónapokon át. A Kedvenc színészeink-sorozat vendégéről azonban sok minden más is kiderült a Susán Ferenc rendezővel, produkciós vezetővel folytatott beszélgetés során.

Csongrády Béla

Másfél évtizeddel ezelőtt súlyos életszakaszon jutott túl, de ez aktivitásán nem látszik

Forrás: NMH

Fotó: P.TOTH LASZLO

Baksa Imre 2016 őszén csatlakozott a Zenthe Ferenc Színház társulatának produkcióihoz, amennyiben szerepet vállalt V. P. Katajev A kör négyszögesítése című Tarnóczi Jakab rendezte előadásban. Marjai Virág színésznő – aki akkor már több darab révén kötődött ide – közvetítésével vette fel a kapcsolatot Susán Ferenccel illetve A kör… ifjú rendezőjével.

Másfél évtizeddel ezelőtt súlyos életszakaszon jutott túl, de ez aktivitásán nem látszik
Fotó: NMH

Mielőtt azonban e darabban bemutatkozhatott volna a nagyközönségnek, néhány héttel korábban a Hamletman című, Shakespeare klasszikus remekéből saját maga számára írt, gesztusokkal, testbeszéddel, sőt bábszínházi megoldásokkal is teli monodrámával egy kamara-előadás keretében már letette a névjegyét a nógrádi megyeszékhelyen. A rendhagyó produkció egyaránt érdekes volt a dán királyfi történetét ismerők és a fiatalok, a középiskolás diákok számára. Annál is inkább, mert kifejthették véleményüket a mű hőseiről, a köztük lévő kapcsolatokról.

A szokatlanság egyébiránt átjárta Baksa Imre egész eddigi életútját. Budapesten látta meg a napvilágot, s a középiskolát közlekedésgépészeti szakon végezte. Akkor és ott – talán mert a közösség mókamesternek tekintette – határozta el, hogy hosszú távon valójában a színészettel akar foglalkozni. 1988-ban jelentkezett is a főiskolára, ahová azonban nem nyert felvételt. Ellenben hamarosan szerepelt a Lábán Katalin és Dobay Dezső vezette stúdióban, illetve az általuk 1990-ben alapított RS9 elnevezésű független színházi társulatban. Ezt követően Kaposvárott, a Csiky Gergely Színházban szerepelt. 2002 óta számít szellemi szabadfoglalkozásúnak, úgynevezett szabadúszónak, és számos vidéki és fővárosi társulatban kapott feladatot. 2006-ban részese volt a Neptun Brigád nyitott színházi társulat életre hívásának. Ezen keretek között több produkciónak a rendezője is volt. 2016-ban – negyvenhat éves korában – szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-színjátékos szakon.

A már említett Katajev-darabon kívül Salgótarjánban – beugróként szerepelt – Tracy Letts Augusztus Oklahomában című drámájában, a kezdetektől tagja volt azonban M. Frayn Még egyszer hátulról (avagy Függöny fel!) címmel színre vitt vígjátékának, illetve egy 19. századi orosz szerző, Ny. Osztrovszkij az Erdő című színjátékának. Mint elmondta: egyik szerep sem volt könnyű, mindegyik komoly szakmai kihívással járt, de örül, hogy részt vehetett e – filmbejátszásokon is felvillant – produkciókban.

Új életszakasz

Kevésbé a kerek születési évforduló, sokkal inkább egy tudatos – nem kis mértékben klinikai szakpszichológus felesége tanácsára hozott – döntés eredményeként Baksa Imre a következő hetekben, hónapokban visszafog feszített tempójából, minthogy előfordultak olyan időszakok is az életében, hogy egy tucatnyi megbízásnak kellett megfelelnie.

A repertoáron lévő szerepeiben persze a közeljövőben is látható lesz, de elsősorban a további feladatokra igyekszik alaposan felkészülni. Reméli, hogy ezek között lesz zenthés szereplés is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában