amatőr nótaverseny

2019.10.12. 15:20

Élbolyban végeztek a nógrádi nótaénekesek

Tovább éltették a magyar nóták hagyományát az Arany Fülemüle Nemzetközi Nótaversenyen, amelyen tehetsége elismerése jeléül több megyeszékhelyi előadó is díjat vehetett át a szervezőktől.

Veres Edina

Évek óta a Budapesti Cigányzenekar kíséri a dalokat a nívódíjas Tamás József prímás vezetésével H. Cs.

Az Arany Fülemüle Nemzetközi Amatőr Nótaversenyt immár harmadik alkalommal rendezte meg a József Attila Művelődési Központ és a Salgótarjáni Magyar Nóta- és Népzenei Egyesület a közelmúltban. Utóbbi vezetője, egyben a nótaverseny megálmodója az Arany Cinege díjas nótaénekes, Bohács István, aki korábban a Nool.hu kérdésére elmondta: a szeptember végén megrendezett esemény létrehozásával az volt a célja, hogy az a megyeszékhely egyik nívós, sokat emlegetett és hagyományos kulturális programjává nője ki magát.

A próbatételre nemcsak szűkebb hazánkból, hanem az ország számos településéről, sőt még a határon túlról is érkeztek tehetséges nótaénekesek, akik mindig szívből-lélekből énekelnek, és szívesen teszik próbára tehetségüket és hangjukat.

A megmérettetés délelőtti első „felvonásában” tizenkilenc versenyző mutatta be produkcióját, közülük a zsűri döntése alapján tizenketten vehettek részt a délutáni döntőben. A szerelemről, örömről-bánatról és az életről szóló klasszikusok elhangzását követően a nótabírák nehéz feladat előtt álltak.

Évek óta a Budapesti Cigányzenekar kíséri a dalokat a nívódíjas Tamás József prímás vezetésével H. Cs.

Az eredmények tekintetében a megyeszékhelynek nincs oka szégyenkezni, hiszen a harmadik helyezésen a salgótarjáni Simon Kata osztozott Kerekes Imrével, aki Kőröshegyről érkezett a versenyre. A második helyért járó elismerést szintén egy helybéli énekes, Zatykó Gyula vehette át. Idén az első helyezésért járó Arany Fülemüle díjat két előadás között osztották meg a zsűritagok, akik a Dunaharasztiból érkezett Molnár Katalin, valamint a regölyi Szeledeli Margit produkcióját ítélték a legfülbemászóbbnak. Utóbbi nótaénekes hangja a megjelentek fülét és szívét egyaránt olyannyira megérintette, hogy ő vihette haza a rendezvény közönségdíját is.

A fentiek mellett összesen hét különdíjat is kiosztottak, amely elismerést három salgótarjáni előadó, Bella Zsuzsa, Molnár József és Batki Zoltán, a mátraterenyei Almádi Balázs, a szlovákiai Ipolyságból érkezett Tuskó Rózsa, az egri Dávidné Juhász Margit, illetve végül, de nem utolsósorban, a miskolci Fieder János érdemelt ki előadásával. Az aranytorkú énekeseket, akárcsak az előző években, a Budapesti Cigányzenekar kísérte a nívódíjas Tamás József prímás vezetésével.

Bohács István a rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: felemelő érzés az eseményen a telt ház látványa, ahol a nézők is teljes szívükből fakadnak dalra egy-egy ismert muzsika hallatán. A publikumot és az előadókat rendre összekovácsolja a közös éneklés, ezért is gondolja úgy az Arany Cinege díjas nótaénekes, hogy a magyar nóta kiemelt jelentőségű érték, amelynek hagyományát őrizni és ápolni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában