települések találkozója

2019.08.07. 06:40

Tereskén kerültek terítékre Nyugat-Nógrád gasztronómiai kincsei

Tavaly hívta életre a község önkormányzata a Nyugat-Nógrádi Települések Találkozóját, ahol kiválóan megférnek együtt a palóc vidékre oly jellemző ételkülönlegességek, illetve a kulturális bemutatók sora, amelyet a most felavatott új szabadtéri színpadon tartottak meg.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Amikor szombat délben felpillantottunk az égre és nyugat felé tekintettünk, bizony komoly kétségeink keletkeztek. Vajon ez az előre jelzett szeszélyes időjárás, az átvonuló viharzónák, a fekete fellegek mennyire tántorítják el a népet, hogy elinduljanak Tereskére, illetve a szervezőket sem irigyeltük, mert bizony eléggé kiszámíthatatlan volt, mi vár ránk délután.

Nem beszélve arról, hogy ez a hétvége egész Nógrádban bőségesen kínálta a szórakoztató programokat.

Érsekvadkertet elhagyva ezek kevéssé csillapodtak, de aztán, amint leparkoltunk az egykori Huszár-kastély (a mai általános iskola) előterében, a szélvédőre hulló kövér esőcseppek kopogása lassacskán alábbhagyott, mire pedig beértünk a rendezvény helyszínére, már a nap is kikukucskált a felhők közül.

Először a sátrak forgatagában szemlélődtünk. Elsőként a „hasított tészta” feliraton ámultunk el, a laikus számára aligha lehet túlságosan ismert ez az étel. Megtudtuk, főként a romák lakta területeken közkedvelt, ők elsősorban lecsóval ízesítve fogyasztják, és bizony a kóstolás után meggyőződhettünk, igen finom is.

Odébb a kék színű, virágokkal díszített viseletű becskei asszonyok kínálgatták, amit éppen készítettek. Pogácsát, sós-sajtos kiflit tártak elénk, hátul a bográcsban babgulyás rotyogott. A kétbodonyiak pedig mi mással is rukkoltak volna elő, mint a szilvás gombóccal, aminek fesztiválját e hónap utolsó napján tartják. Találkoztunk kisecsetiekkel, szandaiakkal, míg leghátul a diósjenőiek Tóth János polgármester vezetésével pacalpörköltet főztek.

Miután Tóth Ferenc plébános befejezte a szentmisét, következhetett a megnyitó, amire megérkezett Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője. Ő rövid köszöntőjében kiemelte, rendkívül jó ötlet, hogy hagyományt teremtettek itt, ezzel a nyugat-nógrádi találkozóval, mert a települések bemutatkozhatnak egymásnak kulturális értékeikkel, gasztronómiai kincseikkel, hagyományőrzésük színességével, példát állítva mások elé is, mekkora előny, milyen éltető erő az összetartó, jó helyi közösség.

Melo Martina, Tereske polgármestere hangsúlyozta, a közelmúltban két komoly beruházás fejeződött be, aminek pénzügyi forrásait a Start munkaprogramból biztosították, és pályázatukat befogadta, támogatásra alkalmasnak találta a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ. A védőnői szolgálat épületének fejlesztése, illetve szabadtéri színpad felépítése a helyi szakemberek, valamint közfoglalkoztatottak odaadó munkáját dicséri. A polgármester ezért a tevékenységért Tereskéért elismeréssel jutalmazta Bikkes Árpádot, Bulejka Adorjánt, Gyetvai Dánielt, Kertész Kornélt, Kiss Attilát és Virág Sándort, illetve díjat kapott a sportegyesületben végzett munkájáért Pusztai Attila.

A szabadtéri színpad jelképes felavatását követően a fellépő népdalkörök, hagyományőrző csoportok vették birtokukba az új létesítményt, a találkozó sztárvendégek szereplésével késő estig tartott.

Bér község adta az alapötletet

Melo Martina, Tereske polgármestere elmondta, Béren, a palóc találkozón járva fogalmazódott meg az alapötlet, hogy Tereske is bekapcsolódjon a fesztiválok sorába. A község és környéke töktermesztéséről ismert, de nem e növény köré akarták csoportosítani a falunapi kínálatukat, így rendezték meg 2018-ban először, a Nagyboldogasszony-búcsúhoz csatlakoztatva a Nyugat-Nógrádi Települések Találkozóját, mondván, ismerjék meg jobban egymást ennek a tájegységnek a lakói. Különösképpen igaz ez a gasztronómiai különlegességekre, hiszen ahány helyi, annyi ételféleség készül különböző receptek szerint ezen a tájon. A polgármester hozzátette, reméli, az idő előrehaladtával egyre népszerűbb lesz ez a rendezvény, és a nyugat-nógrádi palócság mind teljesebb köre képviselteti magát a Huszár-kastély kertjében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában