művészet határok nélkül

2019.08.06. 13:45

Nyolc ország alkotói népesítik be a ceredi művésztelepet

Július 18-a és augusztus 7-e között – ismét nyolc ország alkotói népesítik be a művésztelep fogalmán már túllépett szimpoziont, már-már fesztivált.

Csongrády Béla

Cereden, a szép természeti környezetben fekvő, folklór­hagyo­má­nyokban gazdag községben Für­jesi Csaba festőművész, egyszersmind művészeti vezető és – két pályatársa, Kun Cecília és Sánta László – 1996-ban indította útjára az azóta számos európai és a kontinensen túli ország több száz művészét vendégül látott kezdeményezést.

Az idén Csehországból, Finnországból, Hollandiából, Litvániából, Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából és természetesen hazánkból, sőt helyből is érkezett, illetve érkezik mintegy két tucatnyi alkotó. Zömük képzőművész, szobrász, festő, grafikus. A meghívottak közé sorolandók magyar és külföldi szakemberek – művészettörténészek, esztéták – is.

A szobrászcsoport gerince Litvániát képviselte. Egyikük, a kamcsatkai származású, Klaipédában élő Larisa Nikolajeva jól beszél magyarul, minthogy húsz évvel ezelőtt a gödöllői egyetemen szerzett gazdasági diplomát. Igazi szerelme azonban mindenkor a művészet volt, s jelenleg a vilniusi akadémián tanul szobrászatot.

Professzora, Remigia Vait­kute – akinek már saját háza is van Cereden – invitálta meg a jelenlegi kurzusra, ahol nagyon jól érzi magát: gyönyörű a vidék, kedvesek a vendéglátók. a kollégák, sokat tanulnak egymástól, átveszik a már másoknál bevált és saját énjükön átszűrt tapasztalatokat. Ráadásul minden nap átmennek a teleptől néhány méternyire lévő határon túlra, s Szlovákiában egy újabb országban tudhatják magukat – mondta mosolyogva.

Poskute-Jukumiene Nerin­ga a szintén szobrászművész férjével, Alba Jukumassal – és két gyermekükkel – jött el Ceredre és a többiekkel összhangban lelkesen készíti új, a helyszín ihlette alkotásait.

Németh Pál, a Pécsi Egyetem docense, a Római Magyar Akadémia kurátora szintén szobrászművész. Nagy szerepe volt abban, hogy a cerediek kiállítás keretében mutatkozhattak be az olasz fővárosban. Szobrának alapanyagait – csakúgy mint Alba Jukumas ipari formatervező – Varga Csaba, az Alcufer Kft. salgótarjáni telepe vezetőjének segítségével szedte össze vashulladékokból.

Valamennyien szem előtt tartották az idei tematikát, vezérelvet – amely az egyik sajátossága a művésztelepnek – s igyekeztek megfelelni a Ceredi Anzix kihívásának. Ugyanezt tette Fürjesi Csaba is, aki festő létére szintén szobrot készített közösen a besztercebányai Jozef Suchozaval Bobály Ádám restaurátor, szobrászművész somoskői stúdiójában.

Miroslaw Zelinsky művészettörténész, a csehországi Zlin egyetemét képviseli. Harmadszor jött Ceredre, és rendszeresen ír az itt tapasztaltakról. Terve szerint az itt készült munkák láthatók lesznek Zlin városában is.

ArtPiknik 10-én

Mindig volt egy nyílt napnak nevezett zárása a művésztelepnek. Ennek az idén az ArtPiknik nevet adták. Augusztus 10-én, szombaton kerül sor rá és minden eddiginél nagyobb szabású lesz. Az egész napos programban érvényre jut a rendezvény összművészeti jellege, fejlődésének tendenciája és jól látható lesz a falu egészével, múltjával és jelenével való sokoldalú kapcsolata. Megnyitnak egy szabadtéri szoborkiállítást, átadnak egy új kiállítóházat és felavatják a rönk színház helyére épített zárt tetős színpadot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában