hősi ének

2019.07.08. 13:45

Szondi György várkapitányának kora elevenedett meg Drégelypalánkon

Drégely várának romjai a nemzeti örökség részét képezik. A véráztatta történelmi falak lábainál 27. alkalommal szerveztek Drégelypalánk lakói múltidéző programsorozatot a Szondi-kultusz ápolására. A hősi csata 467. évfordulójának résztvevői igazi időutazást tehettek.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Hagyományőrzők hadijátékával vette kezdetét a várnál az ünnepségsorozat, ezt követte az ünnepélyes megnyitó. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de levélben köszönte meg azt az értékmentő munkát, amit Drégelypalánk közössége több mint negyed évszázada végez a településen.

Mint fogalmazott, a rendezvény fontos szerepet játszik abban, hogy történelmi örökségünket és a magyar történelem bátor harcosait minél több ember, s legfőképp az ifjúság megismerhesse.

– Szondiék keresztény értékrendjüket védték, Európát az Oszmán Birodalommal szemben – hangsúlyozta Dombai Gábor, a település polgármestere.

– Ma nekünk is ki kell állnunk ezeréves keresztény értékeink mellett, hisz hasonló események ismétlődnek meg most kontinensünkön, csak az eszközök változtak a századok ­során. Szondiékoz hasonlóan mi sem ülhetünk ölbe tett kézzel. A mindennapok kilátástalannak tűnő küzdelmeihez erőt ad Drégelyvár hőseinek példája.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke a hazaszeretet hihetetlen erejéről beszélt, ami több mint ezer éve megtart minket nemzetként, magyarként.

– Mai kifordult világunkban a politikailag korrektek az identitásgyengítés szándékával próbálják elvenni a példaképeinket. Mi viszont ragaszkodunk Szondihoz, magyar mivoltunkhoz, és köszönjük őseinknek. Bízom benne, hogy nem a hamu őrzői vagyunk, hanem a tűz tovább vivői – mondta Skuczi Nándor.

A Sáferkúti tisztáson gólyalábasokkal, hastáncosokkal, solymászbemutatóval tarkított középkori forgatag várta a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában