tárgyi emlékek

2019.07.03. 16:45

Kézművesházzal éltetnék a szlovák hagyományokat Szügyön

A szlovák nemzetiségi önkormányzat az évek alatt többek között falumúzeumot hozott létre Szügyben. Egész évben számos programmal várják a hozzájuk ellátogató csoportokat.

Lászlók Judit

Együtt a csapat a Szügy község központjában található múzeumépület előtt. NMH-fotó

A település Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata 1995-ben alakult meg, képviselő-testülete háromtagú.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. minden évben az állami költségvetésből biztosít forrást a működésükhöz. Ezenfelül az önkormányzat közreműködik a szlovák nemzetiségi képviselők és pedagógusok részére szervezett munkaértekezleteken és továbbképzéseken. A képviselő-testület legfontosabb feladata, hogy lehetőségeik szerint biztosítsák és megerősítsék az itt élő szlovákok identitását az elődeik által kialakított hagyományokon és szokásokon keresztül. Ennek érdekében kiváló munkakapcsolatot tartanak fenn a helyi önkormányzattal, a Nógrád megyében működő nemzetiségi önkormányzatokkal, valamint az egyházakkal és civil szervezetekkel.

A Szügyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére hozták létre a település központjában található falumúzeumot, amelynek fenntartását is biztosítják. A szlovákul: Dedinské múzeum épületét 1931-ben építették, amelyet végül 2003-ban közösen vásároltak meg Szügy Község Önkormányzatával.

Együtt a csapat a Szügy község központjában található múzeumépület előtt NMH-fotó

– A felújítás részben pályázati forrásból, de főként a nemzetiségi önkormányzat hozzájárulásával történt. A berendezési tárgyakat teljes egészében a szügyi lakosok ajánlották fel. A tárgyi emlékek a népi kultúrához tartoznak, amelyek között vannak mindennapi házi kellékek, bútorok, textíliák, viseletek, vallási tárgyak és fotók. Az udvaron paraszti gazdasági eszközök és egy kemence is található – mondta Faludi László, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki hozzátette – Amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk az a népviseletbe öltöztetett babáink, amelyeket a néhai Ónodi Jánosnénak köszönhetünk.

A falumúzeum egy tisztaszobából, konyhából, lakószobából, pincéből és a színből áll, amely a gazdasági eszközök tárolója. Ha a család otthon volt, akkor általában a konyhában tartózkodtak. Itt aludtak, főztek és mosakodtak. A tisztaszobát csak az ünnepek alatt használták. A hátsó lakószobában pedig az idősebb családtagok éltek. A múzeumban megtalálható a szügyi lány, a menyasszony, a vőlegény, az új menyecske, a menyecske, és az idősek autentikus népviselete.

A ház ingyenesen látogatható előzetes bejelentkezés alapján. Évente pedig több alkalommal fogadnak iskolás-és felnőttcsoportokat, akik az udvaron hagyományos szlovák ételeket kóstolhatnak, amelyek elkészítésében is aktívan részt vehetnek.

– Idén ötödik alkalommal szervezünk egyhetes szlovák tábort, amelyen 25 helyi általános iskolás tanuló vesz részt térítésmentesen – mondta Faludi László, hozzátette: a település óvodájában a gyermekek szlovákul is tanulnak, 2015-től pedig szakkör formájában az általános iskolások is, amelynek munkáját támogatják.

Jelenleg egy kézművesház kialakításán dolgoznak, ahol helyet kapnak majd a Szügyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos helyi rendezvényei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában