hangverseny

2019.06.11. 13:30

Ünnepi dallamok csendültek fel a baglyasaljai katolikus templomban

1997 óta lassan már negyedszázados múltja lesz a baglyasaljai pünkösdi hangversenynek, amelyet az elmúlt hét végén is megrendeztek a városrész római katolikus templomában.

Csongrády Béla

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A házigazda, Baglyasalja Barátainak Köre mellett ezúttal is a Salgótarjáni Tájak – Korok – Múzeumok Klub Egyesülete bizonyult társszervezőnek.

A fellépő művészeket és a nagy számban megjelent közönséget a két civil szervezet nevében Décsei Ferencné, a baráti kör vezetőségi tagja köszöntötte. A Szentlélek kiáramlása ünnepéhez méltó hangulatú és színvonalú műsor alaphangját Tóth Tibor hegedűművész J. S. Bach (1685–1750) G-moll fuga című művének interpretálásában adta meg. A továbbiakban Bach-szerzemények énekművészek – Magyar Szilvia és Beeri Szilvia – előadásában is elhangzottak, társítva G. F. Händel, G. B. Pergolesi ugyancsak 17-18. századi klasszikus zeneszerzők néhány remekművével. Utóbbi Stabat Materéből a két énekes egy duettet is előadott.

A Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének tagjai – Fekete Klaudia, Dancsó Erika, Kiss Zoltán és vezetőjük, Tóth Tibor – önálló számként szólaltatták meg T. G. Albinoni (1671–1751) ugyancsak örökbecsű Adiagóját. Közreműködött Matuz Csilla zongoraművész. A költészet műfaját Mondokné Farkas Judit a Szentlélek eljövetele című verse képviselte Három Réka tolmácsolásában.

Kovács Lászlóné, Baglyasalja Barátainak Köre elnöke megköszönte az immár többedszer közreműködött művészeknek, hogy illendő repertoárral és szép előadással járultak hozzá a baglyasiak és az idelátogatottak ünnep- és nyárköszöntő programjához.

Segítőkészség

Baglyasalján 1934. október 14-én szentelte fel a templomot Krisztus Király titulusára és dicsőségére Pájer János apostoli protonotárius. Isten háza felépüléséhez számosan járultak hozzá adományaikkal, munkájukkal. Sok segítőkészség nyilvánul meg napjainkban is egy-egy pünkösdi koncert megszervezésében, elsősorban a Baglyasalja Barátainak Köre, de a Salgótarjáni Tájak – Korok – Múzeumok Klub Egyesülete és mások részéről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában