alkotó

2019.05.14. 19:45

Fotorealistaként tárja elénk művészetét a bátonyi alkotó

Szernecz Szilárd valósággal rajong a fényképekért, s nem is csoda, hogy művészete olykor ­megtéveszti az emberi szemet. A bátonyterenyei alkotó igazi fotórealistaként a megállított pillanatokra támaszkodva, azok minden apró részletét hűen kelti életre ecset- és ceruzavonásaival.

Palchuber Kinga

Szilárd munkáit az aprólékos kidolgozás jellemzi, ugyanakkor légiesen finom vonalvezetése és különleges színvilága sajátos látásmódot tükröz Fotó: Hüvösi Csaba

Az 1972-ben született bátonyterenyei alkotó eredeti foglalkozását tekintve szakács, ám eddig igen kevés időt töltött szakmájának művelésével. Szernecz Szilárd egyebek mellett dolgozott már a helyi művelődési ház gondnokaként, ahol évekig maga készítette a színvonalas rendezvények dekorációit. Azonban hivatalos munkái és a katonai szolgálat mellett is mindig jutott ideje arra, amit a legjobban szeret: a művészetre.

– Gyermekkoromtól kezdve szeretek rajzolni, mindig kép­regényekről, bélyegekről és fényképekről merítettem ihletet. Az alkotás izgalmára autodidakta módon éreztem rá, bizonyos technikákra könyv nélkül jöttem rá… – mondta Szilárd, aki első komolyabb képén egy lovat örökített meg.

Ezt követően az arab telivért színesben is megálmodta, s már nem volt vissza út: Szilárd rákapott az alkotás ízére. A fotórealista alkotó ceruzavégre kapott több híres személyt is, így Hofi Géza, Jackie Chan, Michael Jordan és Mr. Bean is életre keltek már a papíron.

Szilárd munkáit az aprólékos kidolgozás jellemzi, ugyanakkor légiesen finom vonalvezetése és különleges színvilága sajátos látásmódot tükröz Fotó: Hüvösi Csaba

– Képeim ötletét sokáig az állatvilágból merítettem, de a női test vonalait is mindig örömmel festettem meg: több művem is készült e témákban – emelte ki az alkotó, akinek légiesen finom vonalvezetése és különleges színvilága tükrözi sajátos látásmódját.

Szilárd nagy szerelme az amerikai futball, így az egyik legnagyobb festménye – amely hetven napon át készült – is a legjelentősebb amerikai futball szövetség, a National Football League (NFL) játékosait ábrázolja meccs közben. A félelmetes technikai precizitás, a ragyogó színek és a látvány összetettsége Szilárd munkáin egyszerre dominálnak akár olajképekről, akár színes- és pasztellceruzával készült képekről legyen szó.

A bátonyterenyei festő sokáig tagja volt az ART11 Alkotó Társaskörnek, ahol mindig építőjellegű kritikákkal gazdagodott. Megyeszerte több csoportos kiállításon is bemutatkozott az alkotókkal, de Budapesten is nagy sikert arattak művei a szakemberek körében. Szilárd álma, hogy egyszer hivatásos művészként kamatoztathassa tehetségét és NFL-témájú képeit elismerjék a szakmán belül.

Festi a sportot

Szernecz Szilárd nagy vágya, hogy képeivel önálló tárlaton mutathassa be az NFL világát, amely sportág idehaza kevésbé ismert, mint Amerikában. – Először 1995-ben láttam NFL-meccset, s az a döntő tele volt izgalmakkal! Akkor még nem ismertem a sportot, így a piros-arany színű mez alapján a San Francisco 49ers amerikai futballcsapatnak kezdtem el szurkolni, akik máig a kedvenceim – mesélte Szilárd, aki jelenleg egy 50×70 centiméteres képen dolgozik a témában. Az alkotó számára az lenne a legnagyobb dicsőség, ha a sportágon belül is elismernék munkáját, de megrendelésekre más sportos témájú képeket is örömmel festene.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában