tánc

2019.04.26. 11:21

Több mint 150 néptáncossal készül a tarjáni világnapra a Váczi

Mintegy húsz éve már annak, hogy a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában beindult a színvonalas néptáncoktatás. A gyermekek lelkesedése máig töretlen: az intézményben jelenleg is több mint 150 diák hódol a táncművészet szépségének. A zeneiskola öt gyer­mek­tánc­együt­te­sé­nek műsora rendszeresen emeli a nógrádi rendezvények fényét.

Palchuber Kinga

Alapvetően a Kárpát-medence magyar néptáncait sajátíthatják el, de Nógrád és Palócföld hangsúlyos szerepet kap

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A sokszínű és kiemelkedő hangszeres oktatás mellett a gyerekek lassan két évtizede már, hogy néptáncot is tanulhatnak a Vá­czi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola szakavatott és sokat tapasztalt tánctanáraitól. A Csepp Nefelejcs, a Nefelejcs, a Pitypang és a Viganó Gyermektáncegyüttes, valamint az Ifjú Nógrád Táncegyüttes jelenleg mintegy 150 diákot ölel fel, akik a megyei rendezvények vissza-visszatérő és lelkes fellépői.

Alapvetően a Kárpát-medence magyar néptáncait sajátíthatják el, de Nógrád és Palócföld hangsúlyos szerepet kap
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Husvéth Csaba, a zeneiskola tánctanára érdeklődésünkre elmondta: a nógrádi gyerekek korosztálytól függetlenül – hattól egészen 18 éves korig – érdeklődnek a néptánc iránt, s a tehetség és a lelkesedés rendre megmutatkozik a próbákon.

– Diákjaink alapvetően a Kárpát-medence magyar néptáncait sajátíthatják el, ám mégis a palóc és a nógrádi táncok kapják a leghangsúlyosabb szerepet az órákon – ismertette a táncoktató, aki hosszú távú és elsődleges céljaként tekint arra, hogy a gyerekek a paraszti hagyományok értékeit is megismerjék a tánc és a zene által. A régi idők kultúráját felfedezve ugyanis a tánctudás mellett a diákok személyisége pozitívan fejlődhet.

Horváth Judit, az intézmény másik tánctanára megerősítette: a megyei diákok valóban szép számban érdeklődnek a néptánc iránt, ám tapasztalatai szerint más motiválja az általános iskolásokat, mint a középiskolába járókat.

– Kamaszkorban a növendékek már átérzik a zene valódi mivoltát és közösségkovácsoló erejét, így ők az órákat a tánctechnikák továbbfejlesztéséért is látogatják. A kicsik elsősorban még a tanárok miatt érkeznek a próbákra, ezért a pedagógusoknak igen fajsúlyos szerepe van abban, hogy a gyerekek megszeretik-e a táncok világát… – mondta Horváth Judit, aki szerint a tánccal és a zenével pozitív életminőség-változás érhető el a gyermekeknél, hiszen tartozni valahová a legjobb érzés a világon.

A tánctanárok elárulták, hogy a művészeti intézmény táncoslábú növendékei az elmúlt hetekben két nagyszabású eseményre is gőzerővel próbáltak.

– A Nógrád Táncegyüttes április 27-én, szombaton, 17 órakor a József Attila Művelődési Központban szervezi meg immár hagyománnyá vált táncvilágnapi gáláját, amelyre idén is meghívták tánccsoportjainkat – mondta Horváth Judit. Az eseményen a negyvenéves Dűvő Zenekar gondoskodik a talpalávalóról, miközben a Nógrád Táncegyüttes mellett táncra perdülnek a Lurkó Táncovi, a Csepp Nefelejcs, a Nefelejcs, a Pitypang és a Viganó Gyermektáncegyüttes, valamint az Ifjú Nógrád Táncegyüttes gyermekei is.

– Külön érdekesség a megye életében, hogy ugyanezen a napon az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Salgótarjánban hívja életre a regionális ifjúsági néptáncfesztiválját is – tette hozzá Husvéth Csaba. A rendezvényen már 9 órától a táncé lesz a főszerep, ahol Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye kilenc váro­sának 16 táncegyüttese – köztük a Viganó és az ifjú Nógrád Táncegyüttes – mintegy 24 koreográfiával mutatkozik be a szakmai zsűri előtt.

Közös koreográfiával ünneplik meg a világnapot

A tánc világnapját 1982 óta ünnepeljük Jean-Georges Noverre francia táncos születésnapján. A zeneiskola tánctanárai elárulták: a gyerekeknél a tánc megszerettetésében nagy szerepe van annak is, hogy a zeneiskolán kívül a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce Lakótelepi Tagintézményében, az Arany János Tagiskolában és a Gagarin Általános Iskolában a testnevelésórák keretében heti egy alkalommal néptáncot is oktatnak az első két évfolyam kisdiákjainak. Ezt megkoronázva április 29-én, hétfőn, 15 órakor az iskolák diákjai és a művészeti intézmény táncegyüttesei – mintegy 400 gyermek – egy közös tánckoreográfiával ünnepli meg a tánc világnapját a megyeszékhely főterén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában