ropták

2019.04.30. 11:20

Salgótarjánban is méltóképpen emlékeztek meg a tánc világnapjáról

Április 29-e a nemzetközi táncnap, vagy ahogyan ugyancsak szokás emlegetni: a tánc világnapja. 1982-ben azzal a céllal hozták létre, hogy minden évben megemlékezzenek az emberi kultúra részét alkotó művészetről, őrizzék kincseit s népszerűsítsék különböző területeit, köztük a néptáncot is.

Csongrády Béla

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője egy természeti képpel élt, amikor a József Attila Művelődési Központ színháztermében köszöntötte a megjelenteket, mondván, hogy az idén újabb rügyek fakadtak és virágoznak ki fokozatosan a sok évszázados folklórfa ágain. Ezzel részben az aznap délelőtt ugyanott megtartott Örökség című Észak-magyarországi Regionális Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválon elért sikerekre, másrészt azokra az utánpótláscsoportjaikra utalt, amelyek a szavait követően felléptek a tánc világnapi gálán.

A regionális fesztivált váltogatva, mindig más-más városban rendezi meg az Örökség Gyermek- Népművészeti Egyesület, amely mintegy negyedszázaddal ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy összefogja és közösségbe szervezze a gyermek-néptánccsoportokat és a táncoktató pedagógusokat. Az idei, salgótarjáni rendezvény programjában – amelynek helyi felelőse, koordinátora Husveth Csaba koreográfus volt – 14 együttes 23 produkcióval több mint háromszáz gyermek lépett színpadra Buzita, Cigánd, Eger, Gyöngyös, Miskolc, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szécsény és természetesen Salgótarján képviseletében. Az utóbbiak nagy örömére a zsűri döntése szerint a Viganó együttes arany, az Ifjú Nógrád kiemelt arany minősítésben részesült, Vanya Krisztián pedig szólótáncosi különdíjat kapott.

A táncvilágnapi gála programjában a negyvennégy éves Nógrád különböző csoportjai adtak hangulatos, színvonalas ízelítőt tehetségükből, felkészültségükből. Szerepelt a Lurkó, a Pitypang, a Viganó, a Nefelejcs, az Ifjú Nógrád és a Nógrád együtt és külön lány-fiú variációban is. Sokszínűnek bizonyultak a műsorra tűzött táncok: volt köztük csallóközi, dobronyi, felcsíki, ipolyi, kazári, kisterenyei, szeghalmi, szilágysági koreográfia. Fellépett a Kovács József-Jelinek Eszter felnőtt páros is. A zenei kíséretet egész nap a negyvenéves múltú, Hrúz Dénes vezette Dűvő zenekar biztosította, miközben természetesen önálló számokat is eljátszott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában