egyesület

2019.03.24. 15:20

A Palóc Néptáncegyüttes sikere a támogatók lelkét is igazán megérinti

1998-ban alakult meg a városi művelődési házban a Palóc Néptáncegyüttes. Egy év múlva a művelődési ház kérésére helyi vállalkozók – Majoros István, Bakos László, Vizi Zoltán, Bagó István –, létrehozták a Szécsényi Népművészeti Egyesületet.

Szenográdi Ferenc

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A Majoros István elnökletével megalakult egyesület célja az volt, hogy programok szervezésével, a vállalkozók, gazdasági egységek bevonásával anyagilag segítsék a tánccsoportot. Őze János a tánccsoport vezetője összehozta a „palócot a palóccal”, s megkérte Halmosi Györgyöt, az egyik helyi élelmiszer-kereskedelmi lánc vezérigazgatóját, hogy anyagilag támogassa csoportjukat. Kérése meghallgatásra talált, a vállalkozás a csoport fő szponzorává vált, s Halmosi György 2010-től az egyesület elnöki tisztségét is betölti.

Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Nem értek a tánchoz, de egy olyan tevékenységet segítek, amely nagyon sok helyre elviszi Szécsény hírét a világban. Táncosaink számos európai országban szerepeltek és felléptek Izraelben is. Annál nagyobb öröm nem érhet egy szécsényit, mint amikor távol a hazájától magasztaló szavakkal említik városa nevét. Hiszem, vallom, ennek a kis városnak úgy lesz jövője, ha a maga módján mindenki tesz valamit Szécsényért – vallotta Halmosi György.

Az egyesület azonkívül, hogy szervezi a helyi szponzorokat, részt vesz a pályázatok írásában is. Ahogy az elnök fogalmazott, a Palóc Néptáncegyüttesnek nincs működési gondja, köszönhetően a széles körű támogatói körnek, továbbá a kormány közvetett támogatásának, ami különböző pályázati lehetőségekben nyilvánul meg. Az elnök büszke arra, hogy az együttes négy csoportjában több mint százan táncolnak. Nagyra értékeli, hogy a szécsényiek mellett a környező településekről is sokan bekapcsolódnak az együttes életébe. Biztos anyagi hátterüknek köszönhetően teljesen sikerült felruházni a táncosokat. Szinte minden egyes magyarországi tájegység táncához megvan a fellépőruhájuk.

Az elnök szólt a táncosok között meglévő jó emberi kapcsolatokról. Elmondta: a támogatók nemcsak adnak, hanem kapnak is, valóban osztoznak a csoport sikereiben. Az ő lelküket is megérinti, ha az együttes jól szerepel a fesztiválokon és egyéb fellépéseken. Egy biztos: mindazt, amit a Szécsényi Népművészeti Egyesületen keresztül a táncosokért tesznek, örömmel teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában