Salgótarján

2017.09.30. 13:26

Sissi és Ferenc József a levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára a „Dualizmus Nógrádban” címmel rendezett levéltári napot, amelynek fő attrakciója a magyarok legszeretettebb királynője és annak férje, Sissi és Ferenc József megidézése volt.

Lakatos Kati

 

Erzsébet királyné ruhakölteményeinek elkészítéséért Czédly Mónika divattervező idén Magyar Kézművesek Remeke Díjat kapott

Egy diadalkapu alatt a királyi pár és Andrássy gróf köszöntötte az érdeklődőket. Miután megtelt az intézmény előtere, kezdetét vette a levéltári nap megnyitója, ahol köszöntőt mondott dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Mindketten örömüket fejezték ki, hogy összességében 240 millió forintos felújításon van túl a Nógrád megyei intézmény azóta, hogy állami fenntartásba került. Kiemelték, hogy a levéltár olyan közkincseket őriz, amelyek bemutatása a nagyközönség számára nagyon fontos. Dr. Mikó Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy a Nyitott Levéltárak programját méltóképpen képviseli ez a salgótarjáni rendezvény és utalva a nagy érdeklődésre elmondta: – Jó látni, hogy hasznosul a két éve felújított épület abból a szempontból, hogy ilyen sokan veszik igénybe a levéltári szolgáltatásokat.

Számos dokumentumot őriznek a magyar levéltárak a dualizmus korából, amelyekből most Erzsébet királyné ruháival színesített tárlatot láthatnak az érdeklődők az Ady Endre úti intézményben. Skuczi Nándor közgyűlési elnök megköszönte a nemzeti levéltárnak, hogy jó gazdája a nógrádi intézménynek, a helyi szakembereknek pedig azt, hogy fenntartják azt a kulturális miliőt, amely a helyi kultúra, a hagyományok és a történelem továbbörökítése miatt nekünk, itt élőknek nagyon fontos.

A Ferenc József Nógrádban című kiállítást dr. Manhercz Orsolya, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem adjunktusa nyitotta meg és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta, hogy a program apropóját az 1867-es kiegyezés és koronázás 150. évfordulója adja, de nemcsak ez látható a tárlaton. Tablók, korabeli tárgyak és öltözetek mutatják be a dualizmus, az Osztrák-Magyar Monarchia korát, Ferenc József uralkodását és életét, valamint az 1894-es balassagyarmati királylátogatást is. A levéltári napon a korszak szellemi és irodalmi életét a bemutatták. „Boldog Nógrád vármegyék – ismerje meg Mikszáth Kálmán és kortársai világát!” címmel beszélgetés zajlott Sebestyén Kálmán, a Nógrád Megyei Levéltár igazgató-helyettese, Bódi Györgyné dr. nyugalmazott könyvtári igazgató és dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi adjunktus, a Palócföld folyóirat főszerkesztője részvételével.

Kapcsolódó programként a már említett Sissi-ruhakölteményeket tekinthették meg az érdeklődők – köztük a koronázáson viselt darabot is –, levéltári kvízt tölthettek ki és arcukat adhatták egy fotó erejéig Erzsébet királyné és Ferenc József alakjához. Külön említést érdemel az Erzsébet-kultusz Nógrádban címet viselő kamarakiállítás is.

Erzsébet királyné ruhakölteményeinek rekonstrukcióit október 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a kiállítás többi része pedig év végéig marad Salgótarjánban, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában