Helyi közélet

2016.10.04. 05:04

„TIT”-es Kutatók Éjszakája

fenyvesi

Salgótarján.  Szeptember 23-án, a MNL Nógrád Megyei Levéltárában rendeztek előadássorozatot a Kutatók Éjszakája elnevezésű hagyományos európai program részeként (erről lapunk szeptember 26-i számában jelent meg részletes tudósítás), az elmúlt hét péntekén, 30-án, pedig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Nógrád Megyei Egyesülete  két előadással csatlakozott az egész országot behálózó tudománynépszerűsítő akcióhoz.

A Mérleg úti civil házban dr. Ferkó Attila György városszerte ismert és elismert háziorvos, reumatológus szakorvos beszélt a gyógyászat alternatív útjairól. Elmondta, hogy az orvostudomány jelentős változások előtt áll a hatékonyságát illetve az új lehetőségek bevezetését illetően. Az utóbbi évtizedekre jellemző, hogy a – technikai felfedezésekre, diagnosztikai vizsgálatokra, sebészeti beavatkozásokra illetve a gyógyszerek, kemikáliák használatára alapozott – gyógyítás folyamata fokozatosan kiegészül az „ősidők” óta létező, főként keleti eljárásmódokkal, konzervatív, az embert komplexen értelmező és vizsgáló metódusokkal. Az orvos, a gyógyász irányító, úgymond mentor szerepe természetesen  megmarad, de nagyobb jelentősége lesz az önregenerációnak  s szükség van a lelki tényezők  mozgósítására,  egy „csipetnyi”  spiritualizmusra is.

Dr. Ferkó Attila György véleménye szerint a magyar egészségügynek logisztikailag és finanszírozás tekintetében is meg kell változnia. Újra kell gondolni a szabályokat, s új definíciókat kell bevezetni a beteg, a szakma és az egészségbiztosítók részére. A szolgáltatás tulajdonságából adódóan be kell árazni a vizsgálatokat.

*** A SÁI Kodály Zoltán Tagiskolában Tajti László fizikatanár tartott előadást, amely keretében több lenyűgöző tudományos újdonságot ismerhettek meg a szép számban összegyűlt érdeklődők, köztük tanulók, szülők, volt diákok. Mintegy hatvan csillogó szempár, lélegzet-visszafojtott figyelés, nevetés jellemezte a bő egy órát. A közönség betekintést nyerhetett abba,  hogy milyen izgalmas a természettudomány világa. A „Kutatók Éjszakájá”-ra tervezett „lehetetlenségek” – mint a jegestea fizikatanár, koktélparti fizikus módra, a lyukas befőttesüveg titka, a lézer kanyarbevétele, a szénsavpatron-rakéta és a lombiktojás – mind nagy sikert arattak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1280"] Tajti László tanár kísérletek bemutatása közben a Kodály iskolában megrendezett kutatók éjszakáján[/caption]

– Bízom benne, hogy valamennyien szép élményekkel térnek haza, s elmesélik ismerőseiknek: a fizika csodálatos és látványos tudomány. Remélem mindenki ihletett kapott ahhoz – ha eddig még nem –, hogy tanulja a fizikát, de ne csak azért, mert „Laci bácsi” azt mondja, hanem azért, mert ez egy gyönyörű tantárgy, csodákat lehet vele művelni. A természet, a körülöttünk lévő világ tele van fizikai jelenségekkel, amelyeket akkor értünk meg igazán, ha némi tudással is rendelkezünk – zárta a rendezvényt az előadó.

CSB  – NBA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában