Nógrád megye

2018.05.22. 20:00

Testvéri települések az Óperencián is túl

A testvértelepülési kapcsolatok lényege, hogy a felek megismerkedjenek egymás kultúrájával és szokásaival. Városaink és községeink ­önkormányzatai közül is sok tartja ezt fontosnak.

Munkatársainktól

Salgótarján­ önkormányzata jelenleg ­három szlovákiai, két romániai, egy finn, egy olasz és egy lengyel várossal tart fenn testvérvárosi kapcsolatot.

Tar község öt testvért tart számon

Összesen öt testvértelepülé­sünk van, közülük háromhoz­ kötődünk szorosabban – mondta lapunknak Turopoli­ Zsolt, Tar polgármestere.­ – Az egyik ilyen a svájci ­Valbirse, velük a partnerség már ­nagyon régi. Volt olyan időszak, amikor elhanyagoltuk ennek az ápolását. 2015-ben vettük fel egymással újra a kapcsolatot. A vajdasági Bajsával már több mint tíz éve ápolunk szoros kapcsolatot, egymás rendezvényein kölcsönösen részt veszünk. Legújabb testvérvárosunk tavaly novembertől a szicíliai Mongiuffi Melia.

– Besztercebányával a legrégebbi a kapcsolatunk, 1973 óta ápoljuk, és minden évben a besztercebányai Radványi vásáron képviseljük az önkormányzatot és Salgótarján városát – mondta lapunknak Tóthné dr. Kerekes Andrea, a megyeszékhely jegyzője­. – Losoncon a Losonci Napok mellett idén harmadik alkalommal tervezzük megrendezni a Nemzetközi Nógrádi Maratont.

A finnországi Vantaa városa a tavalyi év kivételével eddig mindig megrendezte a nemzetközi ifjúsági­ találkozót, amelyen Salgótarján valamelyik általános iskolájának diákjai vettek részt – közölte a jegyző. Hozzátette: Salgótarján önkormányzatának is minden évben van olyan programja, amelyre meghívja a testvérvárosait.

 

Borbély Gábor, Buják polgármestere elmondta: két testvérvárosuk közül a szlovákiai­ Nagytúrral ápolnak szorosabb kapcsolatot, velük évente­ három-négy alkalommal ­szerveznek közös programokat, így például részt vettek az idei húsvéti ünnepségükön is. Az olaszországi ­Capiago ­Intimianóval általában évente egyszer találkoznak.

Szintén elmélyült kapcsolatot ápolnak az erdőkürtiek is a testvértelepüléseikkel.

– A szövetséget három magyarok lakta szlovákiai település kezdeményezte – Kürt, Csallóközkürt és Hidaskürt – 1994-ben, 2001-ben csatlakozott Tiszakürt, majd 2009-ben Hejő- és Erdőkürt is – mondta Szebenszkiné Palik Katalin, Erdőkürt polgármestere.

A hatok szövetsége megbeszélt sorrendben minden évben találkozót szervez az egyik településen, ahol a különböző községek kulturális csoportjainak fellépéseivel és kézműves hagyományaik bemutatásával hozzájárulnak a baráti kapcsolataik ápolásához.

Balassagyarmat az 1980-as évek óta folyamatosan alakított ki testvéri és partneri kapcsolatokat. Az első ilyet a zene hozta össze. A Rózsavölgyi Márk Zeneiskola kórusa és muzsikusai találkoztak a dél-bajoroszági Heimenkirch városának énekeseivel-hangszereseivel, amiből egy igen elmélyült viszony lett, ami máig igen élénk és aktív, ­ráadásul hivatalosan is megpecsételték a kapcsolatot.

Az erdélyi Désre a romániai forradalom idején ment adományokkal egy nógrádi küldöttség, majd a Juhász Péter polgármester vezette önkormányzat kötött hivatalos megállapodást velük, de az idők folyamán ez a kapcsolat kissé ellaposodott, miként a lengyelországi hős ­várossal Ostrołękával is.

A kárpátaljai Szolyvával 2004-ben született egyezmény, legutóbb, két esztendővel ezelőtt, az ukrajnai válság idején küldtek segítséget a testvéreknek a balassagyarmatiak.

A dél-olaszországi Lamezia Terme település a képzőművész Lencsés Zsolt révén került az Ipoly-partiak látószögébe. Tavaly egy ifjúsági táboroztatásról szóló megállapodás köttetett az itáliai várossal, illetve Nógrád megye hasonlót írt alá Catanzaro megyével. Az Ipoly túlpartján ­lévő Tótgyarmattal is rendszeres az eszmecsere.

 

Kiemelt fotó: Salgótarján központjában irányjelző tábla mutatja, hogy merrefelé fekszenek a testvérvárosok

Fotó: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában