Helyi közélet

2016.08.23. 07:50

Termelői közösségekkel a jövő útján

fenyvesi

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) kiemelt programként kezeli a vállalkozni akaró, vidéken élő emberek szakmai segítését. Céljuk, a vidéki élettér tágítása, az ott élők helyben tartása és a fiatalok visszacsábítása új, megélhetést biztosító munkahelyek létrehozásával. Ennek egyik lényeges eleme a helyi termelői közösségek létrehozása.

Szécsény. A CÖF-CÖKA ezt a projektjét elsőként Nógrád megyében kívánja megvalósítani, majd a tapasztalatok felhasználásával az egész országra kiterjeszteni. Szűkebb hazánkban elsőként Héhalom, majd Bér, Becske, Felsőtold, Mohora, Érsekvadkert, Diósjenő, Rétság, Romhány és Legénd központtal alakultak meg a helyi termelési közösségek. Egy–egy úgynevezett gesztorhoz több település is tartozik.

A közelmúltban Szécsényben, a Városháza dísztermében megrendezett sajtótájékoztatóval egybekötött fórumra szakemberek, polgármesterek, járási és megyei vezetők kaptak meghívót, valamint mindazok, akik tehetnek valamit a térségben a termelési közösség megalakításáért.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntőjében előbb arról szólt, hogy a szécsényi járás a komplex módon fejleszthető járások közé tartozik. Úgy ítélte meg, hogy s város és térsége alkalmas arra, hogy a projektben megfogalmazott célokat megvalósítsák, adottak a feltételek ehhez. A mezőgazdaságáról és az ott élő emberek szorgalmáról, összefogásáról mindig híres volt ez a térség.

Nógrád megyében Szécsényben található az egyetlen mezőgazdasági szakképző iskola, amely megfelelő alapot ad ahhoz, hogy jól képzett szakemberek tevékenykedjenek a mezőgazdaságban. A város önkormányzata mindent megtesz, hogy az agráriumban dolgozó szakemberek megtalálják a számításukat. Azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a kormány a Start munkaprogramban, a szociális földprogram keretében biztosít, a járás valamennyi településén élnek. Utóbbi keretében nyílt meg Szécsényben a helyi termelők boltja, ahová több mint ötven helyi termelő a beszállító. Azon dolgoznak, hogy az ott élők minél jobb életkörülményeket kapjanak, legyen perspektívájuk a fiataloknak a helyben maradáshoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] A sajtótájékoztató résztvevői: Skuczi Nándor, Balla Mihály, Csizmadia László és Stayer László (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke hangsúlyozta, a kistermelő közösségek, a szociális szövetkezetek, az egyének és közösségek közötti kapcsolat megteremtésének a fontosságát, valamint azt, hogy kialakuljon közöttük a hatékony együttműködés. Példának említette, nem biztos, hogy a helyi konyhák számára minden településen megtermelik, előállítják a szükséges nyersanyagot. Megfelelő kapcsolatrendszerrel kisegíthetik egymást.

Fontosnak tartja, hogy a helyi értelmiségi réteg támogatója legyen az elképzelések megvalósításának, népszerűsítse a programot. A kormány célkitűzését, miszerint 2018-ra megvalósítják a polgárok teljes körű foglalkoztatását, segítheti a civil szektor aktivitása, amely a települések kis közösségeinek erejét mozgósítva számos termelői, családi kisvállalkozás létrehozását segítheti elő.

A termelők számára az egyik legfontosabb kérdés a piac. Erről Csizmadia László azt mondta, első lépésként stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a Földművelésügyi Minisztériummal, valamint a CBA és a COOP-Hungary üzletlánccal. Hozzátette, a termelők értékesítésének további területe a helyi közétkeztetés, a vendéglátás, a piac és a környékbeli, élelmiszert forgalmazó üzletek. Az elnök szólt arról, hogy eddig a megye háromnegyed részét már lefedték. Terveik szerint szeptember végére befejeződik a megyében a helyi termelői közösségek létrehozása. Végezetül azt mondta, mindent elkövetnek azért, hogy a projektet a kormány kiemelt programmá emelje.

[caption id="" align="aligncenter" width="957"] A cél, hogy minél több asztalra kerüljön a helyi termékekből (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Balla Mihály országgyűlési képviselő erdélyi tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, ahol a falusi turizmus során helyi termékek kerülnek a vendég asztalára. Ő is hangsúlyozta a magyar termékek üzletekben való jelenlétének fontosságát, a termelői közösségek összefogását.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a CÖF-CÖKA programja szinkronban van a megye célkitűzéseivel, a munkahelyteremtéssel, az emberek munkába való visszaszoktatásával. A humán erőforrással kapcsolatban kiemelte, hogy szűkebb hazánkban egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. Annak a reményének adott hangot, hogy a megyei mintaprojekt sikeres lesz és országos szinten is megvalósul.

Galambos Erzsébet, a CÖF-CÖKA munkatársa részletes tájékoztatót adott a helyi termelői közösségek lehetőségeiről a gyakorlatban.

 

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában