Helyi közélet

2016.08.02. 09:22

Tanösvény lesz a Várkertben

fenyvesi

A kastélyhoz tartozó Várkert Szécsény egyik ékessége. Hasznosi Márk természetvédelmi mérnök a terület élővilágáról írta a szakdolgozatát, amelyet három éves komoly kutatómunka előzött meg. Feltérképezte a táj növény- és állatvilágát. A területen 147 féle növényt sikerült beazonosítania.

Szécsény. A Várkertben régebben gyógynövényeket is termesztettek. Közülük napjainkban is megtalálható a fekete nadálytő, a podagrafű, a gyógynövények közé tartoznak a vérre hulló fecskefű, a mezei katáng, a nagycsalán és a lándzsás útifű.

[caption id="" align="aligncenter" width="692"] Gazdag a terület élővilága[/caption]

A Várkertben 94 védett állatfaj került meghatározásra, amelyek közül 7 fokozatosan védett. Ezek jelentős részét a rovarok adják. A madarak közül ott fészkel a törpegém, a nagykócsag és a kisrétihéja. A visszatérő madárfajok az élelemért járnak be a területre.

Hasznosi Márkban már a témagyűjtés során megfogalmazódott, hogy mindazt, amit feltérképez, jó lenne a nagyközönségnek is bemutatni. A gondolatával többen azonosultak, így például Garamvölgyi Andrea, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is. Folyamatban van a területen a tanösvény kialakítása. A kihelyezett táblák segítségével bemutatják a szécsényieknek és a turistáknak a terület történetét, egykori és mai élővilágát. A tervek szerint a tanösvény őszre készül el.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában