Rétság

2018.04.20. 16:55

Sokszínű a kulturális élet, amelynek otthont adnak

Egy térségi feladatot el­látó kulturális szolgáltató intézmény minden követelményének megfelel Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtár. Az emelkedő nézőterű színházteremnek pedig nincs párja a megyében.

Hegedűs Henrik

A könyvtár 46 ezer kötetes állománnyal rendelkezik.

Népfőiskolai kapcsolat

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár idén február­­ban került kapcsolatba a Guttenberg Pál Népfőiskolával. Ennek köszönhetően szervez­tek meg még abban a hónap­ban egy gyerekeket meg­szó­lító, irodalmat népszerű­sítő író-olvasó találkozót. El­ső­ként a székelyudvarhelyi származású József Attila-díjas erdélyi irodalmár-pedagógus, Csender Levente látogatott el oda, és közvetlen, fiatalos stílusával hamar meghódította a diákokat. Az intézmény hosszú távú együttműködést tervez a népfőiskolával.

Az olvasótábor leginkább a szórakoztató irodalmat kedveli, azon belül a könnyed, romantikus regényeket. Nagyon szeretik még az emberek az életrajzi köteteket, illetve az utazással kapcsolatos kiadványokat. Kihasználják a világháló adta lehetőségeket: gyakran jelennek meg a közösségi oldalakon ajánlókkal, ismertetőkkel, hogy a fiatalabb nemzedéket is megszólítsák.

A hagyományos programok mellett például nyáron is lesznek elsősorban felnőtteknek szóló kézműves-foglalkozások, míg a legutóbbi „levendulás délutánoknak” nagyon nagy sikere volt. Tavasszal szerveznek egy kirándulást is a szomszédos, ma már csak romjaiban látható Jásztelekpusztára. Az óvodásokat és alsó tagozatos kisdiákokat könyvtárismereti órákkal igyekeznek „megfogni”: versekkel, mesemondással, rajzolással, színezéssel, kvízjátékkal vegyítve, sokoldalú módon, valamint bekapcsolód­nak az Országos Könyvtári Napok sorozatába.

A művelődési központ is lényegében egész évben gőzerővel működik. Tűzzománckészítés, aerobik, gyermekbalett, ovijóga – csak néhány ízelítő a csoportos foglalkozások sorából. Itt a „székhelye” több civil szervezetnek, nyugdíjasklubnak, vöröskeresztes csoportnak, illetve a Kereplő Néptánc Egyesületnek, amely minden évszakban szervez különféle rendezvényeket.

Az elkövetkező hetek-hónapok tárházából feltétlenül kiemelendő az április 24-i gyermekszínházi előadás, főszerepben Rigócsőr királyfival, a május elsejei színes kavalkád főzőversennyel és sztárvendégekkel (Sipos F. Tamás, Márió), illetve a gyermeknap. Rendszeresek a kiállítások a galériában: jelenleg egy tavaszváró egyveleg tekinthető meg, helyi amatőr művészek alkotásaiból.

Külön megemlítendő a Fényes Szabolcs nevét viselő színházi bérletsorozat, amely 2015-től szórakoztatja a rendre telt házas közönséget a Körúti Színházzal való igen jó kapcsolat jóvoltából.

Kiemelt fotó: A rétsági művelődési központban rendszeresek a rendezvények, Fotó: Girasek Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában