Nógrád megye

2018.02.16. 11:29

Veszélyes és káros, ha hulladékkal fűt!

Kockázatos tűzre dobni a szemetet, mégis sokan azzal fűtenek, annak ellenére, hogy jogszabály tiltja, pénzbírság is kiszabható érte és rendkívül káros a környezetre, valamint az egészségre.

Nagy Orsolya

A levegő és az emberek egészsége érdekében a közelmúltban született egy kormányrendelet, mely kimondja: a hulladék nyílt téri, valamint a jogszabályi feltételeknek nem megfelelő berendezésekben történő égetése szigorúan tilos. A törvény kivételt tesz a háztartásokban keletkező papír és a kezeletlen fa elégetésére. Ennek ellenére sokan felhasználják a szemetet a fűtés során. Ezáltal olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros hatással vannak. Emellett számos baleset adódhat, hiszen a fűtőberendezésnek sem tesz jót.

Kampány indult a jobb levegőért

A Földművelésügyi Minisztérium nemrég kampányt indított, amelyben kiemelik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mivel fűtenek otthon. A Fűts okosan! elnevezésű kampány célja, hogy a levegő minőségének javítása érdekében felhívja a figyelmet a lakossági, helytelen anyagokkal való fűtés veszélyeire. Ehhez készítettek egy internetes tájékoztatót is, ahol bemutatják az ismertebb tüzelőanyagokat, a fűtőberendezéseket érintő, szigorodó szabályzásokat, és ismertetik a fűtés környezetbarát, valamint az egészségre ártalmas megoldásait is. A weboldalon az is kiderül, hogy mekkora gondot okoz a légszennyezettség, és hogy a szálló por kialakulásához a lakossági fűtés járul hozzá a legnagyobb mértékben.

– A kéménytüzek többsége a kémény falára lerakódott korom miatt keletkezik, kis részük pedig a helytelen műszaki kialakítására vezethető vissza. Az utóbbi években egyre többen fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, amely fokozza a koromlerakódást. Fontos, hogy a fűtőberendezésben csak olyan anyagot égessenek, amelyre azt megtervezték. A lakkozott, festett, nedves fa, a háztartási hulladék, a rongyok vagy az adott fűtőberendezésbe alkalmatlan fűtőanyag égetése fokozza a korom lerakódását a kéményben, emellett az egészségre rendkívül káros, mérgező, rákkeltő gázok keletkezhetnek – mondta lapunknak Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivője. Hozzátette: a lerakódott koromréteg a fűtés során keletkező hő hatására izzani kezd és meggyullad, a kéményben keletkező tűz pedig átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra. A sajtószóvivő felhívta a figyelmet, hogy a kéménytüzek megelőzhetők.

– Szilárd tüzelőanyag fűtése esetén a begyújtáshoz nem szabad éghető folyadékot használni, de műanyagot, festett, lakozott, rétegelt vagy nedves fát, rongyokat, háztartási hulladékot, valamint fáradt olajat sem. A fűtőberendezés kiválasztásához, telepítéséhez és karbantartásához fontos a szakember segítsége. Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el biztonságosan – mondta Angyal Eszter.

Kitért arra is, hogy a tüzelőberendezések használatát szabályzó kormányrendelet megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít és bírságot szabhat ki. Február közepéig tizenegyszer riasztották kéménytűzhöz a tűzoltókat a megyében.

Előfordul, hogy az éghető anyagok a tűzre kerülnek akkor is, ha a kazánt vagy a kályhát is károsítják a környezet mellett Fotó: H. Cs.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában